• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Komisja Europejska: Nie pracujemy nad wprowadzeniem podatku od mięsa

- Komisja nie pracuje nad żadnym podatkiem od mięsa. Nie ma takiej propozycji, nie jest w przygotowaniu na żadnym etapie – powiedziała Vivian Loonela, rzeczniczka KE w rozmowie z dziennikarzem TVN24.
  • Autor: TVN24/Portalspozywczy.pl
  • Data: 14-02-2020, 17:16
Komisja Europejska: Nie pracujemy nad wprowadzeniem podatku od mięsa
Komisja Europejska zdementowała pogłoski o pracach nad wprowadzeniem podatku od mięsa, fot. Iñigo De la Maza on Unsplash

Rzeczniczka KE uzupełniła, że w kontekście podatku od mięsa, w żadnej unijnej instytucji nie toczy się też żadna procedura legislacyjna, która miałaby do tego doprowadzić. - Nie ma takiej propozycji, nie jest w przygotowaniu na żadnym etapie – mówiła Vivian Loonela.

Estonka wskazała także, że także żaden z elementów przygotowywanego przez Komisję tzw. Europejskiego Zielonego Ładu nie dotyczy podatku mięsnego w żadnej formie.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Nawet jednak gdyby którakolwiek z unijnych instytucji pracowała nad podatkiem od mięsa, żaden z organów UE nie mógłby narzucić wprowadzenia takiej opłaty żadnemu państwu członkowskiemu.

Jak wskazano w założeniach "Ogólnej polityki podatkowej" na portalu Parlamentu Europejskiego, "władztwo podatkowe należy do kompetencji państw członkowskich UE, które w tej dziedzinie przyznały UE jedynie ograniczone uprawnienia".

Podatek od mięsa, czyli wielka mistyfikacja

Temat podatku od mięsa w pierwszym tygodniu lutego rozgrzał zarówno media ogólnokrajowe, branżowe, jak i portale społecznościowe. Najczęściej powtarzana informacja dotyczyła "debaty" zorganizowanej 5 lutego w Parlamencie Europejskim przez socjaldemokratycznych europosłów z drugiego co do wielkości ugrupowania S&D.

W rzeczywistości rzeczona "debata" okazała się...1,5-godzinnym spotkaniem dla mediów zorganizowanym w budynku PE przez troje europosłów: Holendrów Basa Eickhouta i Mohammed Chahima z oraz Sylwię Spurek we współpracy z TAPP i organizacją Compassion in World Farming.

Więcej na ten temat w naszym tekście z cyklu "Mięso na wtorek": 

 

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!