Konkurencja z USA zmusi producentów żywności do wdrażania innowacji
- Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
- Data: 21-02-2013, 14:24

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Amerykanie chcieliby, aby Unia Europejska otworzyła się na amerykańskie produkty GMO, oraz wołowinę zawierającą hormony. - Trzeba jednak pamiętać, że Europa jest najbardziej konserwatywnym regionem świata w tym zakresie - zaznacza prof. Pisula. - Niemniej, nieuniknione problemy z produkcją żywności wystarczającą dla wyżywienia gwałtownie wzrastającej liczby mieszkańców globu, a według danych FAO w 2050 r. ma nas być na świecie już ponad 9 mld ludzi, zmusi również nasz region do stosowania innowacji w jej produkcji - prognozuje.
W opinii profesora, w związku z rosnącą populacją bariery stawiane przed produkcją i obrotem GMO, antybiotykami i hormonami po prostu znikną. - Stany Zjednoczone mają bardzo jednoznacznie sformułowane wymagania w tym zakresie. I co najważniejsze, system kontroli eliminujący oszustów - wskazuje Andrzej Pisula. - Wykorzystanie dobrego przykładu pozwoli krajom europejskim w szybkim uregulowaniu tego problemu - ocenia.
komentarze (4)
no a innowacyjne mięso z konia w mięsie z woła to co?
Odpowiedzczy ta innowacja polega na stosowaniu raktopaminy lub innych substancji wspomagających wzrost w celu obniżenia kosztów produkcji żywca? Spójrzcie na Amerykanów
Odpowiedzeks ekspert.
Odpowiedzlobby GMO zaczęło od profesorów . Kolega - przyszły dietetyk - za GMO dał by sobie rękę uciąć , już wkrótce uczelnie zaczną wypuszczać na rynek pracy zmanipulowany narybek .
Odpowiedz