Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Konkurencja z USA zmusi producentów żywności do wdrażania innowacji

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 21-02-2013, 14:24
Ewentualne podpisanie umowy o wolnym handlu pomiędzy UE a USA musi być poprzedzone ujednoliceniem wymagań jakościowych, w tym przepisów w zakresie bezpieczeństwa konsumenta - mówi serwisowi portalspozywczy.pl prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.
Konkurencja z USA zmusi producentów żywności do wdrażania innowacji
prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Amerykanie chcieliby, aby Unia Europejska otworzyła się na amerykańskie produkty GMO, oraz wołowinę zawierającą hormony. - Trzeba jednak pamiętać, że Europa jest najbardziej konserwatywnym regionem świata w tym zakresie - zaznacza prof. Pisula. - Niemniej, nieuniknione problemy z produkcją żywności wystarczającą dla wyżywienia gwałtownie wzrastającej liczby mieszkańców globu, a według danych FAO w 2050 r. ma nas być na świecie już ponad 9 mld ludzi, zmusi również nasz region do stosowania innowacji w jej produkcji - prognozuje.

W opinii profesora, w związku z rosnącą populacją bariery stawiane przed produkcją i obrotem GMO, antybiotykami i hormonami po prostu znikną. - Stany Zjednoczone mają bardzo jednoznacznie sformułowane wymagania w tym zakresie. I co najważniejsze, system kontroli eliminujący oszustów - wskazuje Andrzej Pisula. - Wykorzystanie dobrego przykładu pozwoli krajom europejskim w szybkim uregulowaniu tego problemu - ocenia.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Bart 2013-02-21 22:45:18

    no a innowacyjne mięso z konia w mięsie z woła to co?

    Odpowiedz
  • RSS 2013-02-22 10:07:30

    czy ta innowacja polega na stosowaniu raktopaminy lub innych substancji wspomagających wzrost w celu obniżenia kosztów produkcji żywca? Spójrzcie na Amerykanów

    Odpowiedz
  • abc 2013-02-22 15:57:26

    eks ekspert.

    Odpowiedz
  • modry 2013-02-22 20:51:07

    lobby GMO zaczęło od profesorów . Kolega - przyszły dietetyk - za GMO dał by sobie rękę uciąć , już wkrótce uczelnie zaczną wypuszczać na rynek pracy zmanipulowany narybek .

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!