• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Kontrolerzy wykryli zafałszowane przetwory mięsne

W ponad 40 proc. skontrolowanych w woj. warmińsko-mazurskim przetworów z mięsa czerwonego wykryto tańsze dodatki w postaci skrobi czy surowców sojowych. Producenci nie informowali o rzeczywistym składzie tych wyrobów - podał Inspektorat Jakości Handlowej.
  • Autor: PAP
  • Data: 13-08-2012, 15:35
Kontrolerzy wykryli zafałszowane przetwory mięsne

Jak poinformował w poniedziałek Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie, wykryte nieprawidłowości dotyczą 44 proc. zbadanych partii towaru. Zamiast mięsa producenci używali tańszych dodatków. W składzie przetworów mięsnych kontrolerzy znajdowali skrobię i surowce sojowe. Były też przypadki dodawania mięsa mechanicznie oddzielonego z indyka czy surowca pochodzenia wołowego, o czym nie informowano konsumentów.

Opublikowane przez Inspektorat dane są efektem kontroli przeprowadzonych w drugim kwartale tego roku u sześciu z 24 producentów przetworów z mięsa czerwonego w woj. warmińsko-mazurskim. Jak podkreślają kontrolerzy, po raz pierwszy wykryto w tym regionie tak liczne przypadki fałszowania produktów mięsnych.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

"Skala wykrytych nieprawidłowości jest niepokojąca. Można przypuszczać, że przedsiębiorcy odczuli objawy kryzysu i nie chcąc wypaść z rynku szukają sposobu na obniżenie kosztów" - powiedział PAP Ryszard Piórkowski, wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w Olsztynie.

Kontrole wykazały również uchybienia w oznakowaniu opakowań. Wbrew przepisom producenci nie posiadali wyników własnych analiz laboratoryjnych surowców wykorzystanych do produkcji. Dlatego nie mogli potwierdzić procentowej zawartości mięsa i tłuszczu wieprzowego czy mięsa wołowego, jakie deklarowali w wykazie składników na opakowaniach.

Zdarzały się przypadki błędnego umiejscowienia daty trwałości oraz braku w wykazie niektórych składników - wody, cukrów, stabilizatorów, wzmacniaczy smaku czy przeciwutleniaczy. Część wędlin miała niewłaściwy opis - np. jeden z producentów oferował "wyrób homogenizowany wieprzowo-wołowy, wędzono-parzony" bez określenia, że to kiełbasa.

Nie było natomiast zastrzeżeń co do właściwości organoleptycznych kontrolowanych wyrobów. Nie stwierdzono przypadków nieuprawnionego wprowadzenia na rynek produktów posiadających nazwy chronione. Nie było również przypadków stosowania surowców sojowych zmodyfikowanych genetycznie.

Pięciu skontrolowanym firmom Inspektorat wydał zalecenia wzywające do usunięcia nieprawidłowości. Wszczęto dwa postępowania administracyjne w sprawie nałożenia kary pieniężnej za wprowadzenie na rynek zafałszowanych wyrobów, a wobec dwóch innych podmiotów zapowiedziano wszczęcie takich postępowań w późniejszym terminie.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Made in China 2012-08-13 22:02:06

    Chyba największą karą było by upublicznić o jakich firmach mowa. Dodatkowo mogą stracić na tym inne firmy z tego województwa , które nie są winne, a których można pomyśleć że to pewnie one mąciły ze składem.

    Odpowiedz
  • Tom 2012-08-14 09:00:29

    Po co taka kontrola jak nie wiadomo kto był oszustem? Wszystko powinno być jasne i transparentne. Niejawne mogłyby zostać nazwy firm co do których nie ma pewności do momentu wyjaśnienia. W tym przypadku jest to bzdurą!

    Odpowiedz
  • bigos 2012-08-15 23:11:23

    Niektórzy są gotowi zapłacić karę z wyprzedzeniem na najbliższe 5 lat i dalej robić swoje. Śmieszne te kontrole. Powinno się upublicznić wyniki żeby pies z kulawą nogą przez trzy lata w tych firmach nic nie kupił.

    Odpowiedz
  • patriota 2012-08-16 10:11:44

    kruk krukowi oka nie wykole!

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!