Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

KRD-IG: działania Farmio szkodzą wizerunkowi polskiego drobiu

Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej podkreśla, że polskie mięso drobiowe jest wolne od antybiotyków i w pełni bezpieczne dla konsumentów. Jak zaznacza, działania podejmowane przez Farmio mogą szkodzić wizerunkowi polskiego drobiu także na rynkach zagranicznych. – Branża jest bardzo poruszona całą sprawą – przyznaje Dominiak w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

KRD-IG: działania Farmio szkodzą wizerunkowi polskiego drobiu
Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG (fot. zelaznastudio.pl)

Autor: RW,portalspozywczy.pl
Data: 13-01-2016, 09:16

Odnosząc się do działań podejmowanych przez Farmio Łukasz Dominiak zauważa, że komunikacja prowadzona przez firmę sugeruje konsumentom, że oferowane produkty mają charakter unikalny, gdyż nie zawierają antybiotyków. Faktycznie jednak każde mięso drobiowe, które zostało wyprodukowane zgodnie z prawem jest wolne od antybiotyków.

- Antybiotyki w produkcji drobiarskiej są podawane wyłącznie z przepisu lekarza weterynarii oraz pod jego pełną kontrolą. Dodatkowo po ich zastosowaniu konieczne jest zachowanie okresu karencji, którego długość jest uzależniona od rodzaju wykorzystanego leku. W trakcie okresu karencji pozostałości antybiotyków są usuwane z organizmu zwierząt. Po tym czasie mięso pochodzące od leczonego uprzednio kurczaka jest w pełni bezpieczne dla konsumentów – wyjaśnia Dominiak.

Mięso drobiowe, które zostało dopuszczone do sprzedaży i jest wyprodukowane zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa może niekiedy zawierać śladowe pozostałości antybiotyków, które nie przekraczają tzw. maksymalnych limitów pozostałości (MLP), uznanych za bezpieczne dla zdrowia konsumentów przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA. Limity te są określone w Rozporządzeniu Komisji Europejskiej nr 37/2010 z dnia 22. 12. 2009 r.

- Żeby zrozumieć jak minimalne są to ilości, można podać przykład doksycykliny. Konsument o wadze 70 kg musiałby spożyć 1750 kg mięsa drobiowego z pozostałościami antybiotyków mieszczącymi się w ramach MLP, aby pobrać dzienną dawkę tego leku. Oznacza to, że przy średnim spożyciu 28 kg mięsa drobiowego rocznie potrzeba ok. 65 lat na przyjęcie jednodniowej dawki, która sama w sobie jest przecież tylko częścią jednorazowej kuracji. Sugerowanie, że tak minimalne ilości mają wpływ na nasze zdrowie jest dużym nadużyciem. – dodaje Dominiak.

Dyrektor generalny KRD-IG przypomina także, że produkcja drobiu w naszym kraju od kilkunastu lat dynamicznie się rozwija. Aż 40 proc. polskiego drobiu trafia na rynki zagraniczne, z czego 80 proc. do krajów unijnych. Z tego powodu rodzime firmy eksportujące na rynki światowe muszą spełniać najwyższe normy, także w zakresie bezpieczeństwa, w tym wykorzystywania leków.

- Bywa tak, że jedna firma jest kontrolowana nawet kilka razy w ciągu tygodnia. Przypadki nieuczciwego postępowania zdarzają się naprawdę sporadycznie, jednak komunikowane w niewłaściwy sposób urastają do rangi problemu całej branży, co oczywiście nie jest prawdą. – podkreśla.

więcej informacji:

Łukasz Dominiak RSS ALERT    /    Krajowa Rada Drobiarstwa RSS ALERT    /    Farmio RSS ALERT    /    antybiotyki w kurczakach RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 100.24.125.162
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!