KRD-IG: Odzyskać rynek Wietnamu dla polskiego drobiu
- Autor: portalspożywczy.pl
- Data: 27-04-2017, 13:44

W 2016 roku eksport mięsa oraz produktów drobiowych z Polski wyniósł prawie 5 tysięcy ton, co stanowi dwukrotność wyniku z roku 2015, tj. ponad 2 tysiące ton.
- Na przestrzeni ostatnich kilku lat obserwujemy dynamiczny rozwój rynku wietnamskiego, na który z roku na rok eksportujemy coraz więcej mięsa drobiowego. Wartość eksportu tego surowca w ubiegłym roku wyniosła ponad 4,2 mln EUR – to dwa razy więcej niż w roku poprzednim. Dobrze wiemy, że Polska jest jednym z głównych producentów drobiu w UE, tak więc w naszym wspólnym interesie jest promowanie produktów drobiowych w Wietnamie. Stąd obecność przedstawicieli polskiej branży drobiarskiej podczas jednego z najważniejszych wydarzeń rynku spożywczego Wietnamie – targach Food and Hotel Vietnam. Warto podkreślić, że promocja europejskiego drobiu realizowana przez KRD-IG nie polega jedynie na ekspozycji na stoisku targowym, ale przede wszystkim na takich działaniach jak organizacja seminarium poświęconego wysokiej jakości mięsa drobiowego produkowanego w systemie QAFP pochodzącego z Unii Europejskiej czy spotkaniu z Ambasadorem RP w Hanoi – Panią Barbarą Szymanowską, z którą rozmawialiśmy m.in. o przybliżonym terminie otwarcia rynku wietnamskiego na nasz drób - komentuje Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.
Seminarium odbyło się w poniedziałek 24 kwietnia br. Podczas spotkania wystąpił Mariusz Boguszewski, Radca Ekonomiczny w Ambasadzie RP w Hanoi, który omówił zagadnienia związane z rynkiem rolno-spożywczym Unii Europejskiej oraz potencjału eksportowego i wymiany handlowej pomiędzy UE a Wietnamem. Następnie Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny KRD-IG, opowiedział o rynku drobiu w Europie (z uwzględnieniem Polski) i potencjale eksportowym UE na rynkach krajów trzecich. Na koniec Małgorzata Leszczyńska, ekspert ds. promocji KRD-IG, zaprezentowała standardy produkcji oraz omówiła przepisy weterynaryjne oraz zasady certyfikacji w systemie QAFP.
Po seminarium goście zostali zaproszeni na uroczysty bankiet, podczas którego serwowane były m.in. potrawy kuchni europejskiej przyrządzone z wysokiej jakości mięsa drobiowego, przygotowane przez lokalnych kucharzy. Gościem honorowym wieczornego spotkania była Ambasador RP w Hanoi, Pani Barbara Szymanowska, z którą przedstawiciele branży drobiarskiej mogli podyskutować o wielu istotnych kwestiach, związanych z wymianą handlową pomiędzy regionami.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Czy polski kurczak jest przygotowany do zimy? (analiza)
-
Branża drobiarska o niedoborach energii: Jesień i zima będą wyzwaniem
-
Mięso w sklepach drożeje na potęgę. Spadnie krajowe spożycie?
-
Gobarto broni ceny akcji podanej w wezwaniu. "Jest w przedziale wartości godziwej"
-
Eksport polskiego drobiu wzrósł o połowę. Zdecydowały o tym 3 czynniki
-
Inflacja im niestraszna. Ten kraj zaspokaja dziś światowy popyt na drób
-
Wypadek w zakładzie Animex nie był jedynym? Prokuratura bada 3 inne sprawy
-
mięso na wtorek
Prezes Cedrobu: W branży spożywczej nie ma kryzysu
-
Czy polskie drobiarstwo jest w stanie konkurować z Ukrainą?
-
Branża rolno-spożywcza tonie w długach. Zadłużenie sięga 775 mln zł
komentarze (0)