Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

KRD-IG: Proponujemy program dopłat do prywatnego przechowywania mięsa drobiowego (wywiad)

- Wprowadzenie programu dopłat do prywatnego przechowywania mięsa drobiowego ma za zadanie zdjąć z rynku nadwyżki surowca, by po przywróceniu funkcjonowania sektora Horeca w Unii Europejskiej stopniowo wprowadzać go obrotu - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Dariusz Goszczyński, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej.

KRD-IG: Proponujemy program dopłat do prywatnego przechowywania mięsa drobiowego (wywiad)
Dariusz Goszczyński (KRD-IG): Przedstawiliśmy propozycję programu dopłat do prywatnego przechowywania mięsa drobiowego, fot. mat. pras.

Autor: Adam Tubilewicz/Portalspozywczy.pl
Data: 30-04-2020, 15:54

Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl: Wiemy, że KRD-IG poparła wniosek ministra Ardanowskiego do Komisji Europejskiej dotyczący interwencji na rynku drobiu, w tym programu dopłat do prywatnego przechowywania mięsa drobiowego. Jakie są najważniejsze założenia tego projektu? W jaki sposób pomoże branży?

Dariusz Goszczyński, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej: W związku z rozprzestrzeniającym się koronawirusem mamy obecnie do czynienia z załamaniem rynku. Skutki pandemii dotykają również polskiego sektora drobiarskiego. Konieczne jest więc podjęcie działań, które pomogą rodzimym producentom mięsa i produktów drobiowych przetrwać ten ciężki okres. Dlatego jako Krajowa Rada Drobiarstwa przesłaliśmy ostatnio pismo do ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego, w którym przedstawiliśmy propozycję programu dopłat do prywatnego przechowywania mięsa drobiowego. Zakładamy, że polski sektor drobiarski może wrócić do poziomu sprzed pandemii koronawirusa już wczesną jesienią tego roku.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Dlatego też, przewidując stabilne utrzymanie popytu na rynku krajowym, proponujemy możliwość dopłat do równowartości dwumiesięcznego tonażu drobiu wyprodukowanego, który w związku z brakiem zamówień nie wyjedzie z kraju. Może być to nawet 200 tys. ton. Program zakłada dopłaty do mięsa z piskląt wylężonych w Polsce, co będzie zarazem stanowiło dodatkowy mechanizm pomocowy dla wylęgarni, które znalazły się w szczególnie trudnej sytuacji przy braku zamówień nie tylko krajowych, ale również zagranicznych. Program powstał w oparciu o już istniejące schematy pomocowe wypracowane na poziomie unijnym dla wieprzowiny, wołowiny, baraniny i mięsa koziego.

Opracowany program ma charakter tymczasowy. Liczymy, że kryzys, na który nikt nie miał czasu się przygotować, okaże się przejściowy i w miarę „odmrażania” gospodarek światowych zacznie się zwiększać również zapotrzebowanie na drób z Polski. Specyfika branży drobiarskiej polega na tym, że nie jest ona w stanie z dnia na dzień przerwać lub znacząco zmniejszyć produkcji. Celem proponowanej przez nas interwencji jest przede wszystkim niedopuszczenie do utylizacji milionów zdrowych i zdatnych do uboju ptaków. Wprowadzenie programu dopłat do prywatnego przechowywania mięsa drobiowego ma za zadanie zdjąć z rynku nadwyżki surowca, by po przywróceniu funkcjonowania sektora Horeca w Unii Europejskiej stopniowo wprowadzać go obrotu.

więcej informacji:

Dariusz Goszczyński RSS ALERT    /    Krajowa Rada Drobiarstwa RSS ALERT    /    koronawirus RSS ALERT    /    KRD-IG RSS ALERT    /    Komisja Europejska RSS ALERT    /    drobiarstwo RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    drób 2020 RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.230.76.48
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!