Partner portalu
partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

KRD-IG: Singapur może stać się ważnym kierunkiem dla polskich producentów mięsa drobiowego

- Singapur to atrakcyjny rynek, który może stać się ważnym kierunkiem eksportowym dla polskich i europejskich producentów mięsa drobiowego, dlatego będziemy kontynuować nasze działania mające na celu zacieśnianie współpracy - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Dariusz Goszczyński, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej.

KRD-IG: Singapur może stać się ważnym kierunkiem dla polskich producentów mięsa drobiowego
Dariusz Goszczyński (KRD-IG): Kanał HoReCa stanowi w Singapurze duży potencjał dla drobiu z Europy. fot. mat. pras.

Autor: Adam Tubilewicz/Portalspozywczy.pl
Data: 02-07-2020, 09:22

W 2018 r., po otwarciu rynku singapurskiego na polski drób, Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza zorganizowała seminarium dla zakładów zainteresowanych eksportem do tego kraju. Pisaliśmy o tym wydarzeniu na łamach Portalu Spożywczego.

Jak mówi dziś Dariusz Goszczyński dobrze zapowiadającą się współpracę przerwała grypa ptaków, ale uznanie zasad regionalizacji przez Singapur to znak, że wracamy na dobre tory.

- Seminarium z 2018 roku stało się istotnym początkiem współpracy polsko-singapurskiej, umożliwiając lepsze zrozumienie wzajemnych oczekiwań, a także norm i standardów obowiązujących po obu stronach. Jest to efekt zaangażowania wielu naszych urzędników pracujących zarówno w Polsce, jak i w Singapurze, w tym radcy od spraw ekonomicznych Ambasady RP w Singapurze Joanny Dopierały-Konkołowicz oraz Anny Tukalskiej z Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu. Z obiema paniami jesteśmy w stałym kontakcie i razem z nimi trzymamy rękę na pulsie odnośnie sytuacji. Singapur to atrakcyjny rynek, który może stać się ważnym kierunkiem eksportowym dla polskich i europejskich producentów mięsa drobiowego, dlatego będziemy kontynuować nasze działania mające na celu zacieśnianie współpracy - dodaje.

Dyrektor generalny KRD-IG wskazuje, że mięso drobiowe jest najpopularniejszym mięsem w Singapurze, co jest wynikiem uwarunkowań kulturowych i religijnych.

- Podobnie jak w Europie sieć HoReCa jest niezwykle ważnym kanałem dystrybucji dla drobiu. Singapurczycy są przyzwyczajeni do jedzenia poza domem na co dzień, masowo korzystają z tzw. street food, gdzie można zjeść taniej niż w typowych restauracjach. Tego rodzaju bary są idealnym miejscem dla produktów z mięsa kurczęcego. Drób jest nie tylko tańszy niż mięso czerwone, ale również łatwiejszy w obróbce, doskonale adaptuje się do wszelkich światowych kuchni oraz jest akceptowany przez wszystkie religie nieodrzucające mięsa. Dlatego kanał HoReCa stanowi w Singapurze duży potencjał dla drobiu z Europy - podsumowuje.

Więcej o szansach dla eksportu polskiego mięsa do Singapuru w tekście "Singapur: Eksportowa szansa nie tylko dla polskiego drobiu".

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

KRD-IG RSS ALERT    /    Krajowa Rada Drobiarstwa RSS ALERT    /    Dariusz Goszczyński RSS ALERT    /    Singapur RSS ALERT    /    eksport do Singapuru RSS ALERT    /    eksport drobiu RSS ALERT    /    eksport drobiu do Singapuru RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.236.59.154
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!