Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Kryzys łososia. Jest szansa na ratunek?

Branża rybna jest przyzwyczajona do wahnięć cen na rynku surowcowym. Sezonowym wahaniom podlega m.in. łosoś. Na początku tego roku ceny ryby poszybowały jednak w górę i są około 40 proc. wyższe niż przed rokiem. Jak można wyjść z łososiowego kryzysu?

Kryzys łososia. Jest szansa na ratunek?
Fot. Shutterstock

Autor: RW,portalspozywczy.pl
Data: 22-01-2016, 15:02

W ostatnich latach łosoś zyskiwał w naszym kraju na popularności. Tylko w samy roku 2014 jego spożycie wzrosło aż o 90 proc. do 1,32 kg. W ubiegłym roku poziom ten nieznacznie spadł do 1,15 kg na osobę. Wynik ten i tak jest korzystny, zwłaszcza biorąc pod uwagę stabilizację przeciętnej konsumpcji ryb w ostatnich latach na poziomie około 13 kilogramów.

Surowcowy kryzys z pewnością uderzy w przetwórców. Polska sprowadza rocznie 150 tys. ton łososia. Znaczna cześć, około 90 proc., jest po przetworzeniu reeksportowana. Na rynku wewnętrznym zostaje zatem około 10 – 12 proc. całego importu, na co zwraca uwagę Jerzy Safader, prezes Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb (PSPR).

Niemniej sytuacja odbije się także na konsumentach, którzy muszą się liczyć ze wzrostem cen detalicznych.

Problem zdecydowanie jest dużo szerszy, gdyż Polski przemysł rybny w znacznym stopniu jest uzależniony od sytuacji międzynarodowej – 90 proc. surowca przetwarzanego przez polskie zakłady pochodzi z importu. Zdaniem ekspertów jedyną szansą na powtarzające się załamania na rynku surowców jest rozwój akwakultury.

Na rynku pojawiają się już pewne zmiany, co może stanowić powód do zadowolenia. W czerwcu ubiegłego roku Janowie pod Dreżewem powstała pierwsza w Polsce i jedna z trzech na świecie innowacyjna hodowla łososia atlantyckiego wykorzystująca wody geotermalne. Jak zauważa Jerzy Safader, mimo iż produkcja jest na razie niewielka, wynosi zaledwie 1 tys. ton. to jednak tą drogą mogą podążać także inni.

- Cały czas namawiamy wszystkich, polski rząd, ministerstwo rolnictwa, teraz ministerstwo gospodarki morskiej żeby w Polsce rozwijać akwakulturę, maksymalnie rozwijać hodowle pstrąga – podkreśla Jerzy Safader.

Jak dodaje obecnie produkujemy zaledwie 14 tys. ton tej ryby. Rozwój hodowli pstrąga mógłby stanowić odpowiedź na niestabilność na rynkach surowcowych. Do tego potrzebne są jednak zmiany, a cały proces jest długotrwały.

- Gdybyśmy zwiększyli produkcję do 50-60 ton, mieli pstrągi o wadze 2-3 kilogramów, to moglibyśmy przynajmniej częściowo zastąpić łososia pochodzącego z norweskiego importu – wyjaśnia prezes PSPR.

- Długa droga przed nami, ale akwakultura to jedyna szansa, aby podaż surowca wzrosła. Będzie to korzystne dla przetwórców, ale także dla konsumentów – gdy wzroście podaż surowca, to automatycznie spadną także ceny detaliczne ryb i wzrośnie ich średnia konsumpcja – mówi Jerzy Safader.

więcej informacji:

łosoś RSS ALERT    /    akwakultura RSS ALERT    /    Jerzy Safader RSS ALERT    /    Eran Huppert RSS ALERT    /    Global Fish RSS ALERT    /    Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • Techn. Przetw. Rybnego 2016-01-23 13:19:06
    No i prosze mamy problem. Zwiekszenie cen na lososia spowodowalo „kryzys“ na rynku polskim. Teraz losos a za jakis czas inny gatunek. Czyli akcja = ceny zakupu w gore = reakcja kryzys tak przynajmnij co niektorzy krzycza. Proponowane wyjscie z tego = sami zacznijmy produkowac tu rozwijac AQUAKULTURE. Juz na ten temt pisalem na lamach BS. Owszem aquakultura to reakcja na kryzys. Ale nalezy zastanowic sie czy naprawde jestesmy do tego przystosowani i przygotowani. Mowie tu o lososiu a nie o krpiu czy pstragu. Sa kraje ktore od lat sa tradycjonalnie zwiazane z produkcja lososia i od nich a raczej od ich produkcji zalezy to co dzieje sie na rynku przetworczym. Relacje cen na surowiec naturalnie sa odbiciem tego co na rynku przetworczym. To naturalne prawo marketingu / gospodarki. Prawo to dotyczy nie tylko lososia ale i pozostalych przetwarzanych w Polsce gatunkow ryb. Dostepnosc surowca, jego cena warunkuje to co dzieje sie na rynku: Oczywiscie sa to zagadnienia zrozumiale dla kazdego. Sprawa zaczyna sie komplikowac jak z tego wyjsc aby sie „uniezaleznic” Pewnie, najprosciej samemu produkowac i byc od nikogo niezaleznym. Przeciez to proste, ale tylko z pozoru. O tym czy bedziemy niezalezni decyduje nie tylko pomysl i haslo: sami sobie ..... Niestety nie jest to takie proste. Za tym kryje sie duzozaleznosci, powiazan ktore wchodza takze w strefe polityki panstwowej i tu rowniez ogolno-europejskiej. Nalezy pamietac tez o uwarunkowaniach ekologicznych w danym kraju. Zaopatzrenie w zywnosc szybko wzrastajacej polulacji ludzkiej staje sie po malu problemem z ktorym bedziemy borykac sie coraz czesciej. Mowie tu nie tylko o wzrastajacy
  • ibrahim 2016-01-23 19:45:56
    a w EGIPCIE gdzie pracjuje polki uginaja sie pod lososiem. w KAIRZE w IKEI jest tyle dan z lososia ze szok. Cos tu nie tak , chodzi zeby straszyc I podwyzszac cene. Jak zwykle psychoza ...
  • czytelnik 2016-01-25 08:50:02
    pitu pitu... rok temu cena dorsza tez byla nizsza o okolo 20% i co? ludzie dalej jedza te rybe. I uwazam ze TPR ma bardzo duzo racji, tą branżą kieruja ludzie, którzy nie znają się na tym.... Poza tym, myślę, że jesteśmy gigantami w przetwórstwie łososia w europie (o ile nie na świecie) i generalnie te ilości, które są do nas codziennie przywożone to w 90% są przetwarzane u nas u exportowane. Tak więc na Polskę niewiele tego zostaje a rabanu robi sie tyle jakby wogóle zakazano hodowli łososia....

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.207.102.38
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!