Krzysztof Borkowski, prezes Zakładów Mięsnych Mościbrody - pełny wywiad
- Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
- Data: 08-01-2014, 11:07

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Jakie wyglądają plany inwestycyjne spółki na najbliższy czas?
Mamy dwa zakłady. W pierwszym zajmujemy się mięsem czerwonym, czyli wieprzowiną i wołowiną. Drugi specjalizuje się w mięsie indyczym.
Sektor mięsa drobiowego jest generalnie lepiej zorganizowany. Na rynku działają większe gospodarstwa. Drobiarskie grupy producenckie są mocniejsze od funkcjonujących na rynku mięsa czerwonego. To sprawia, że rynek indyka jest bardziej przewidywalny, jeśli chodzi o surowiec. Łatwiej jest nam współpracować z tą grupą hodowców. Poza tym cena drobiu w Polsce jest o wiele, bo aż o ok. 20 proc. niższa niż w krajach Unii Europejskiej i na rynkach państw trzecich. Ta sytuacja pomaga nam przebić się na tamtejsze rynki.
komentarze (0)