Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Mięso

Kto ma rację w drobiarskim sporze o salmonellę?

  • Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
  • Data: 14-09-2020, 17:10
Końcówka lata w branży drobiarskiej była wyjątkowo gorąca. I choć dziś wszystkie organizacje tego sektora jednoczą się w proteście przeciwko projektowi zakazu uboju rytualnego, spór dotyczący Krajowych Programów Zwalczania Salmonelli i Funduszy Promocji Mięsa Drobiowego wyraźnie pokazał gdzie przebiegają stare podziały. O co chodziło obu stronom dyskusji i czy branża jest w stanie dogadać się ze sobą tylko w obliczu wymierzonych w nią projektów ustaw?
Kto ma rację w drobiarskim sporze o salmonellę?
mięso na wtorek
Spór dotyczący metod zwalczania salmonelli uwypuklił podziały w branży drobiarskiej. fot. shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Medialne i urzędowe doniesienia o przypadkach salmonelli w mięsie drobiowym z Polski pojawiają się z różną regularnością od lat. Zwiększone natężenie tych komunikatów zaobserwować można od końca 2019 r. Na przełomie roku Bułgarzy wykryli salmonellę w aż trzech partiach polskiego mięsa drobiowego. W efekcie lokalne służby nakazały pobieranie próbek z każdej partii mięsa importowanego z Polski. Kolejny przypadek salmonelli Bułgarzy zgłosili do systemu RASFF już w maju. 

Łącznie od początku 2020 r. do systemu RASFF zgłoszono 198 przypadków salmonelli w polskim mięsie drobiowym. Warto zauważyć, że 46 z nich to alerty nadane przez polskie służby. Pozostają więc 152 przypadki zgłaszane przez inne państwa UE. To dużo czy mało?

Dalsza część artykułu (87%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (1)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Piotr Kulikowski 2020-09-15 11:34:26

    Można snuć insynuacje lub oprzeć się na faktach. Faktem jest że nawet uwzględniając tylko zgłoszenia polskich służb to jest ich rekordowo dużo w stosunku do zgłoszeń dotyczących mięsa drobiowego produkowanego w innych krajach. Faktem jest że w KRD-IG dominują w składzie zarządu jak i ilości członków firmy z polskim kapitałem. Okrągły stół ma sens jeśli branża będzie dyskutowała o prawdziwych problemach i metodzie ich rozwiązań a nie o mitach i spiskowych teoriach.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!