Partnerzy portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Kto ma rację w drobiarskim sporze o salmonellę?

Końcówka lata w branży drobiarskiej była wyjątkowo gorąca. I choć dziś wszystkie organizacje tego sektora jednoczą się w proteście przeciwko projektowi zakazu uboju rytualnego, spór dotyczący Krajowych Programów Zwalczania Salmonelli i Funduszy Promocji Mięsa Drobiowego wyraźnie pokazał gdzie przebiegają stare podziały. O co chodziło obu stronom dyskusji i czy branża jest w stanie dogadać się ze sobą tylko w obliczu wymierzonych w nią projektów ustaw?

Kto ma rację w drobiarskim sporze o salmonellę?
mięso na wtorek
Spór dotyczący metod zwalczania salmonelli uwypuklił podziały w branży drobiarskiej. fot. shutterstock

Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
Data: 14-09-2020, 17:10

Medialne i urzędowe doniesienia o przypadkach salmonelli w mięsie drobiowym z Polski pojawiają się z różną regularnością od lat. Zwiększone natężenie tych komunikatów zaobserwować można od końca 2019 r. Na przełomie roku Bułgarzy wykryli salmonellę w aż trzech partiach polskiego mięsa drobiowego. W efekcie lokalne służby nakazały pobieranie próbek z każdej partii mięsa importowanego z Polski. Kolejny przypadek salmonelli Bułgarzy zgłosili do systemu RASFF już w maju. 

Łącznie od początku 2020 r. do systemu RASFF zgłoszono 198 przypadków salmonelli w polskim mięsie drobiowym. Warto zauważyć, że 46 z nich to alerty nadane przez polskie służby. Pozostają więc 152 przypadki zgłaszane przez inne państwa UE. To dużo czy mało?

Dla porównania, od stycznia do połowy września 2019 r. w systemie zarejestrowano 93 analogiczne komunikaty - po odliczeniu przypadków, które zgłosiliśmy sami. Liczba zgłoszeń z zagranicy wzrosła więc rok do roku o ponad 60 procent. Co jest jego przyczyną?

Niebezpieczny RASFF

W ocenie Piotra Lisieckiego, prezesa Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, powstały pod koniec lat 70 RASFF - unijny system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach, bywa nadużywany i może być narzędziem do zwalczania konkurencji. 

- Polskie drobiarstwo rośnie w siłę i im więcej eksportujemy, tym więcej pojawia się takich przypadków. Doniesienia o wykryciu pałeczek salmonelli spływają z krajów, których nie kojarzymy tradycyjnie z czystością i higieną, np. z Bułgarii, Włoch, czy krajów nadbałtyckich. Mamy obawy, że te alarmy nie są uzasadnione. (...) Potem okazuje się, że miejsce naszego drobiu w RPA zajmuje drób holenderski. Dlatego zaczynamy podejrzewać, że jest to forma sabotażu i próby wypychania z rynków trzecich naszego towaru - mówił w wywiadzie dla Mediów Narodowych. 

Nad problemem salmonelli branża pochyliła się w czerwcu podczas spotkania w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi z udziałem ministra rolnictwa, Głównego Lekarza Weterynarii oraz przedstawicieli pięciu największych organizacji branży drobiarskiej. Podczas zebrania omawiano propozycje różnych aspektów wzmocnienia systemu w ramach Krajowych Programów Zwalczania Salmonelli (KPZ).

więcej informacji:

Mięso na Wtorek RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    drobiarstwo RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    drób 2020 RSS ALERT    /    salmonella RSS ALERT    /    Tadeusz Wojciechowski RSS ALERT    /    Piotr Lisiecki RSS ALERT    /    RASFF RSS ALERT    /    KRD-IG RSS ALERT    /    KIPDiP RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Piotr Kulikowski 2020-09-15 11:34:26
    Można snuć insynuacje lub oprzeć się na faktach. Faktem jest że nawet uwzględniając tylko zgłoszenia polskich służb to jest ich rekordowo dużo w stosunku do zgłoszeń dotyczących mięsa drobiowego produkowanego w innych krajach. Faktem jest że w KRD-IG dominują w składzie zarządu jak i ilości członków firmy z polskim kapitałem. Okrągły stół ma sens jeśli branża będzie dyskutowała o prawdziwych problemach i metodzie ich rozwiązań a nie o mitach i spiskowych teoriach.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.240.117.238
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!