Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Kucharze już po raz drugi będą promować gęsinę w Pabianicach

  • Autor: portalspozywyczy.pl/PR
  • Data: 17-07-2017, 17:31
19 sierpnia 2017 r. w Pabianicach odbędzie się II edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”. Celem spotkania jest propagowanie gęsiny i promowanie młodych zdolnych kucharzy. Prace adeptów sztuki kulinarnej oceniać będą doświadczeni mistrzowie. Wydarzenie ma otwarty charakter: wszyscy chętni mogą obserwować konkursową rywalizację kucharzy, a przy okazji uzyskać informacje dot. gęsiny.
Kucharze już po raz drugi będą promować gęsinę w Pabianicach

- Do konkursu zgłosili się kucharze z całej Polski, reprezentujący zarówno hotele, jak i restauracje. Cieszę się, że nasza inicjatywa spotkała się z takim zainteresowaniem branży i będziemy mogli wspólnie promować zalety gęsiny. Młodzi ludzie w bardzo kreatywny sposób potraktowali to mięso, a do konkursu podeszli niezwykle ambitnie. Uczestnicy skorzystali z możliwości wyboru dowolnego elementu gęsiej tuszki: przygotowali propozycje z udek, szyjek, piersi oraz podrobów. Co więcej,  dobrali także wyszukane i zaskakujące dodatki, nie zapomnieli przy tym o produktach sezonowych (takich jak agrest czy mirabelki). Konkurs zapowiada się więc naprawdę intrygująco! Już nie mogę się doczekać efektów pracy uczestników. Jury z pewnością będzie miało nie lada wyzwanie z ocenieniem konkursowych propozycji - mówi Wiesław Bober, który jest pomysłodawcą, a także organizatorem festiwalu „Gęsina nie tylko na św. Marcina”. Fundator i członek Klubu Szefów Kuchni zasiada również w Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Organizatorem wydarzenia jest także Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, w której Wiesław Bober prowadzi autorską restaurację Wzorcownia by W. Bober. W maju przyznano jej tytuł Najlepszej Restauracji Hotelowej roku 2017 w Polsce, została także nagrodzona Złotym Widelcem 2017 i Hermesem „Poradnika Restauratora” 2017.

Konkurs odbędzie się w Pabianicach, dnia 19 sierpnia br. Weźmie w nim udział 12 dwuosobowych zespołów, każdy z nich będzie miał do dyspozycji 4 stanowiska kuchenne wyposażone w profesjonalny sprzęt udostępniony przez sponsora strategicznego: firmę Gastro Magic Service Wypożyczalnia Gastronomiczna.

Zadaniem duetów jest przygotowanie 9 porcji dania. Rezultaty pracy kucharzy oceniać będzie profesjonalne jury, w którym zasiądą prawdziwi mistrzowie sztuki kulinarnej. Obradom sędziów degustacyjnych przewodniczyć będzie Jerzy Pasikowski. Poza nim konkursowe dania ocenią: Giancarlo Russo, C-Michel Labarre, Robert Sowa, Jean Bos, Kurt Scheller oraz Theofilos Vafidis. Jury techniczne tworzyć będą natomiast: Tomasz Purol, Patryk Dziamski i Tomasz Szymański.
Jury degustacyjne przyzna noty za smak potrawy i jej prezentację, rolą sędziów technicznych będzie ocena Mise en place (profesjonalnej praktyki kucharskiej) oraz przygotowania zawodowego.
Konkurs poprowadzą Adam Gessler i Artur Moroz, a konferansjerem uroczystej gali wręczenia nagród będzie Anna Popek. Na najlepszych czekają puchary, dyplomy i specjalne nagrody.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!