• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Kujawsko-pomorski samorząd rozda mieszkańcom dwa tysiące gęsi

Dwa tysiące świeżych gęsich tuszek rozda w piątek mieszkańcom województwa samorząd kujawsko-pomorski. Regionalne władze od kilku lat propagują świętowanie Święta Niepodległości przy potrawach z gęsiny.
  • Autor: PAP
  • Data: 08-11-2012, 19:04

"Od czterech lat, w ramach kampanii +Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina+ zachęcamy mieszkańców naszego regionu do celebrowania Narodowego Święta Niepodległości przy rodzinnym stole i potrawach przyrządzonych z wyjątkowego mięsa, jakim jest gęsina" - przypominał w czwartek Piotr Całbecki, marszałek województwa kujawsko-pomorskiego.

Dla mieszkańców regionu marszałek ufundował 2 tys. świeżych gęsich tuszek do przygotowania na świąteczny obiad z okazji 11 listopada. Aby otrzymać gęś należało uczestniczyć w konkursach ogłaszanych przez lokalne media.

"Gęsi rozdamy 9 listopada w wyznaczonych miejscach we wszystkich miastach powiatowych w województwie. Chcemy, by osoby, które wygrały gęś, przygotowały ją i spożyły podczas świątecznego rodzinnego obiadu z okazji Narodowego Święta Niepodległości" - zaznaczył marszałek.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

W ramach kampanii prowadzonej przez samorząd wojewódzki, mieszkańcy będą mogli także przesyłać do urzędu marszałkowskiego swoje relacje, przepisy, zdjęcia i filmy z biesiadowania. Najlepsze i najciekawsze zostaną nagrodzone.

Akcje promocyjne gęsiny organizowane 11 listopada, czyli w dniu wspominania przez Kościół św. Marcina. Gęsie mięso jest nie tylko ważnym składnikiem tradycyjnej kuchni regionu kujawsko-pomorskiego, ale także odgrywa dużą rolę w tutejszej gospodarce hodowlanej, choć wciąż większość produkcji kierowana jest na eksport.

"To u nas, w Kołudzie Wielkiej, w powiecie inowrocławskim, działa Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki zaopatrujący w gęsi materiał hodowlany rolników w całej Polsce. Możemy się też pochwalić hodowcami, którzy z sukcesem proponują ten rodzaj drobiu na krajowe i zagraniczne stoły" - podkreśliła Beata Krzemińska, rzeczniczka marszałka.

O starym zwyczaju podawania dań z gęsi 11 listopada świadczy m.in. wiersz Kaspra Twardowskiego z 1630 r., którym pisał: "Polacy zaś ten zwyczaj mają, dzień świętego Marcina gęś tłustą piekają".

Potwierdzenie tego zwyczaju można znaleźć też licznych przysłowiach, m.in.: "Święto Marcina - dużo gęsie się zarzyna", "Na świętego Marcina lepsza gęś niźli zwierzyna", "Na Marcina gęś do komina", "Gdy Marcinowa gęś po wodzie, będzie Boże Narodzenie po wodzie".

Województwo kujawsko-pomorskie szczyci się hodowlą doskonałych pod względem smaku i właściwości odżywczych gęsi kołudzkich i rypińskich.

Gęś biała kołudzka to odmiana produkowana w renomowanym ośrodku hodowlanym w Kołudzie Wielkiej koło Inowrocławia, który jest dostarczycielem materiału hodowlanego dla gęsich ferm w całej Polsce. Udział tej odmiany w polskim eksporcie gęsiny stanowi 95 procent.

Gęś rypińska jest rodzimą, lokalną odmianą gęsi, sklasyfikowaną na początku XX wieku.

więcej informacji:

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!