Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Larwy chrząszcza żywnością w świetle prawa UE

  • Autor: PAP
  • Data: 04-05-2021, 17:18
Rada UE podjęła decyzję o wpisaniu larwy chrząszcza mącznika młynarka (Tenebrio molitor) do katalogu produktów "nowej żywności". Suszone żółte robaki mogą być wkrótce dostępne w sklepach w całości lub w postaci sproszkowanej.
Larwy chrząszcza żywnością w świetle prawa UE
Rada UE uznała larwy chrząszcza za nową żywność w świetle prawa UE. fot. shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Wtorkowa decyzja Rady to konsekwencja oceny przeprowadzonej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Uznał on w styczniu br., że larwy są bogatym źródłem białka, tłuszczu i błonnika, czyli mogą służyć za "zrównoważone źródło pożywienia o niskiej emisji dwutlenku węgla".

Ekologiczny "delikates" nie jest jednak wskazany dla wszystkich. U osób uczulonych na krewetki i roztocza może on wywołać reakcję alergiczną.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!