Las-Kalisz: Rynek dziczyzny w Polsce jest rozwojowy
- Autor: Adam Tubilewicz
- Data: 27-06-2022, 10:16

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Jak wygląda rynek dziczyzny w Polsce?
Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl: Jak dziś wygląda rynek dziczyzny w Polsce? Czy pandemiczne zamknięcie gastronomii udało się zrekompensować większą sprzedażą detaliczną?
Tomasz Tarnawski, prezes firmy Las-Kalisz sp. z o.o.: Rynek dziczyzny w Polsce mimo dużej konkurencji jest rozwojowy. Dynamika obrotu mięsem zwierząt łownych mocno wzrosła w ostatnich latach, z chwilowym zastojem w czasie pandemii. Powoli wracamy na właściwe tory, ale handel nadal jest bardzo rozchwiany, sytuacja popytowo-podażowa jeszcze się nie ustabilizowała. Na przykład w 2021 roku trudno było sprzedać mięso dzików za granicą, a w tym roku jego wartość skoczyła w górę i zainteresowanie nim wyraźnie wzrosło. Udział mięsa zwierząt łownych w ogólnym bilansie handlu mięsem jest wprawdzie znikomy, ale ma ono jeden z największych potencjałów. Znaczną część dziczyzny eksportujemy, jednak dzięki sprawnym działaniom marketingowym i współpracy z wybitnymi kucharzami udało się nam zwiększyć zainteresowanie krajowych przedsiębiorstw branży HoReCa tym rodzajem mięsa. Odnotowujemy istotną zmianę proporcji między sprzedażą w kraju a sprzedażą za granicą.
komentarze (0)