Limeko: Rynek drobiu ekologicznego musi być rozproszony
- Autor: AT/portalspozywczy.pl
- Data: 18-05-2017, 10:28

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Tomasz Rzemiński przyznaje, że, choć perspektywy rozwoju dla rynku drobiu ekologicznego są bardzo dobre, producenci działający w tym obszarze stykają się z szeregiem trudności.
- Hodowca drobiu konwencjonalnego ma fermę, na której hoduje 20 tys. sztuk brojlera kurzego. Jeżeli cena na żywiec, czego jeszcze nie wie przed wstawieniem piskląt, jest ok to hodowca zarobi kwotę x. Jeżeli ten sam producent zainwestuje w adaptacje kurnika, posiada teren pod wybiegi i wstawi stado 4800 kurczaków ekologicznych zarobi kwotę x. Niby to samo ale cena jest stała. Czy warto wchodzić w coś nowego coś na czym się nie zna i czego musi uczyć się od nowa? Trudna decyzja - dodaje.
komentarze (0)