Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mięso

Małe i średnie zakłady mięsne protestują przeciwko "szkalowaniu polskiej żywności"

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 28-08-2019, 09:05
Członkowie Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, najczęściej zarządzający średnimi i małymi zakładami mięsnymi, są zbulwersowani bezpodstawnym rozpowszechnianiem szkalujących informacji na temat zawyżonych ilości azotanów, azotynów i antybiotyków w mięsie i jego przetworach - poinformowała organizacja w komunikacie.
Małe i średnie zakłady mięsne protestują przeciwko
Janusz Rodziewicz, prezes zarządu głównego SRW RP, fot. PTWP

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

W ocenie SRW RP informacje te szkodzą dobrej marce polskiego mięsa i wędlin, a zarazem całej polskiej żywności.

- Potwierdzeniem tej tezy były wnioski z konferencji ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego w dniu 22 sierpnia br. z udziałem Głównego Inspektora Sanitarnego  Jarosława Pinkasa, Głównego Lekarza Weterynarii Bogdana Konopki i Głównego Inspektora Jakości i Artykułów Rolno Spożywczych Andrzeja Romaniuka. Minister zapewnił, że polska żywność spełnia najwyższe wymogi bezpieczeństwa i jakości, czego przykładem jest rosnący eksport i utrzymujące się na wysokim poziomie spożycie artykułów rolno-spożywczych - czytamy w komunikacie Stowarzyszenia.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (1)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • 1234 2019-08-29 09:26:29

    Zamiast rzetelnie zbadać i przedstawić badania do wglądu społeczeństwu jako dowód braku przekroczeń substancji szkodliwych to postulują zgłaszanie do prokuratury. I to właśnie mi mówi, że jednak coś z tym mięsem i wędlinami jest nie tak. Prawda nie boi się kontroli społecznej - wystarczy pokazać badania. Ale wytwórcy wędlin tylko prokuratura potrafią straszyć. Dlatego nie jadam mięsa i wędlin.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!