Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Mało kto chce dziś zostać masarzem-wędliniarzem. To wymarłe zawody

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 09-05-2017, 11:56
- Znalezienie pracownika do zakładu mięsnego to problem, bo masarz to dziś wymarły zawód. Ludzie nie chcą kształcić się w tym kierunku, bo wiedzą, że to ciężka praca - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jacek Nowicki, właściciel firmy Nowicki Naturalnie.
Mało kto chce dziś zostać masarzem-wędliniarzem. To wymarłe zawody
Jacek Nowicki, właściciel firmy Nowicki Naturalnie, fot. Nowicki Naturalnie

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Jacek Nowicki nie ukrywa, że w Nowicki Naturalnie pracuje wiele osób, które sam przyuczył do zawodu wędliniarza.

- W szkole zawodowej w Ostrzeszowie tylko jeden chłopak na 25 uczy się wędliniarstwa. Jakiś czas temu przyszedł do nas i powiedział, że chce nauczyć się tego zawodu tutaj. I że zmieni zawód jeśli nie zgodzę się na praktykę. Jest u nas pan Krzysiu, który od 30 lat pracuje w zawodzie, jest kilku innych rzeźników. Nie wszyscy mają skończoną szkołę, ale my ich douczyliśmy. Mamy wędzarza po fizyce, który w dodatku skończył konserwatorium muzyczne. Jest Ukraińcem, ale to pierwszy pracownik, który pojął wędzenie. Inni trochę się bali, a on wziął karteczkę i wszystko zapisywał. Gdy czegoś nie wiedział to pytał aż w końcu się nauczył i do tej pory robi to dobrze - mówi.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • PIekarz 2017-05-10 11:08:02

    A co mają powiedzieć piekarze ? 90% to produkcja nocna przez co nikt nie chce pracować za żadne pieniądze

    Odpowiedz
  • RSD 2017-05-16 14:15:41

    To nie tak. W jednym z największych zakładów mięsnych w UE wisi zdjęcie rzeźnika, który po pracy pije sobie piwo. Kiedyś był to bardzo szanowany i dość dochodowy zawód. Dziś wszystkie czynności wykonywane są przez robotników, zatrudnianych za podstawowe płace, dlatego nikt tego nie chce wykonywać.

    Odpowiedz
  • Boss 2017-05-22 20:43:31

    W moim zakładzie nie brakuje fachowców i nigdy nie miałem problemu z nimi gdyż ludzie sami przychodzą pytać się o pracę . Zdradzę sekret dlaczego ! A otóż dlatego iż płacę im dużo więcej jak 8 -10 zł na godzinę. Odnoszę szczere wrażenie ,że w tej branży nie brak fachowców jest problemem a podejście do wynagrodzenia ustalane przez pracodawców a nic tak nie motywuje jak godziwe zarobki. Wiem że w wielu firmach tego typu przyucza się uległą oraz tanią siłę roboczą nie znającej swojej wartości ,gotową pracować 7 dni w tygodniu ponad 8 godzin dziennie za jednakową stawkę bez względu na nadgodziny, pracę w porze nocnej i dni wolne od pracy.

    Odpowiedz
  • kot 2019-10-27 21:51:42

    kto jest weganem i nie je śmierci łapka w górę

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!