• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

MAP może służyć do celów kontrolnych

Rozwiązanie, które umożliwia analizę on-line całych partii produkcyjnych próbą nieniszczącą, zyskującą coraz większe zainteresowanie producentów wędlin, jest wprowadzenie do mieszaniny gazów ochronnych niewielkiego dodatku wodoru kosztem obojętnego azotu (rzędu kilku ppm)- powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Łukasz Gołębiewski, Kierownik Działu Jakości w Zakładach Mięsnych Henryk Kania SA.
  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 28-09-2015, 15:00
MAP może służyć do celów kontrolnych

Następnie zapakowany produkt przechodzi przez specjalne urządzenie, które ze stałą siłą uciska opakowanie produktu. W przypadku nieszczelności opakowania stanowiący jeden ze składników atmosfery modyfikowanej wodór wydostaje się na zewnątrz, co prowadzi do jego detekcji i eliminacji nieszczelnego opakowania. Wodór w niewielkich stężeniach stosowanych w tej technologii nie ma wpływu na produkt, nie zmieniając jego cech sensorycznych. Należy jednak obchodzić się z nim bardzo ostrożnie, ponieważ w większych stężeniach w obecności tlenu tworzy mieszankę wybuchową. Pewnym mankamentem tej metody jest konieczność zwiększenia objętości gazów ochronnych, co może błędnie odczytywane jako bombaż produktu.

Jak mówi Łukasz Gołębiewski, melodią przyszłości wydają się być tzw. opakowania inteligentne zawierające sensory tlenu. Wykorzystywane są do tego celu głównie wskaźniki kolorymetryczne, które poprzez zmianę barwy informują o zmianie składu gazów ochronnych w produkcie. Ma to umożliwić obsłudze sklepu czy też konsumentowi podejmującemu decyzję zakupową zweryfikować w prosty sposób czy atmosfera gazów ochronnych jest zgodna z założeniami technologicznymi Producenta. - Póki co rozwiązania te znajdują się w fazie prób i testów naukowców i nie są wykorzystywane w przemyśle mięsnym. Jak dotychczas uznania Producentów mięsa i wędlin nie zdobyły absorbery tlenu umieszczane wewnątrz opakowania umożliwiające zmniejszenie zawartości tlenu do 0,1%. Nie zrobiły one takiej kariery jak powszechnie używane w pakowaniu żywności pochłaniacze wilgoci. Głównym powodem wydaje się to, że obecnie stosowane rozwiązania po prostu sprawdzają się – mówi kierownik Działu Jakości w Zakładach Mięsnych Henryk Kania.

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!