Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Marel o przetwórstwie ryb: Innowacyjność to nie wybór, a klucz do przetrwania i rozwoju (wywiad)

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 01-02-2017, 10:46
- W związku z obecną sytuacją surowca w niektórych segmentach, innowacyjność nie jest wyborem, ale kluczem do przetrwania i rozwoju. Po prostu, bez wprowadzania na rynek nowych produktów, w odpowiedniej ilości i czasie, przetwórcy mogą przegrać w konfrontacji z bardziej innowacyjnymi firmami. A prawdziwa walka toczy się o rynki zagraniczne - mówi w wywiadzie dla portalspozywczy.pl, Tomasz Bieliński, Sales Manager Fish, Marel Polska.
Marel o przetwórstwie ryb: Innowacyjność to nie wybór, a klucz do przetrwania i rozwoju (wywiad)
fot. materiały prasowe

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- Jak ocenia Pan umaszynowienie i zaawansowanie technologiczne firm z branży przetwórstwa rybnego w Polsce? Czy poziom wyposażenia firm wpływa na ich pozycję na polskim rynku oraz konkurencyjność na rynkach eksportowych?

Poziom technologiczny zakładów rybnych jest dość zróżnicowany, od prostych urządzeń do kompleksowych linii przetwórczych. Wszystko zależy od rodzaju ryby, jaka jest poddawana obróbce. Najbardziej umaszynowione są firmy zajmujące się przetwórstwem łososia, białej ryby oraz największe firmy z sektora dalszego przetwórstwa (np. dań gotowych).

Dalsza część artykułu (89%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Techn. Przetw. Ryb. 2017-02-06 13:43:28

    Oczywiscie pan Bielinski w wypowiedzi swej ma wiele racji. Oceniajac jednak globalnie Polskie Przetworstwo Rybne i porownujac je do innych firm Europejskich na podstawie mych doswiadczen (a zwiedzilem bardzo wiele firm prztworstwa rybnego w Europie i nie tylko) autorytatywnie stwierdzam, ze Przemysl Prztworstwa Rybnego w Polsce w porownaniu do europejsskiego, moze byc dla niego przykladem. Co spowodowalo to, ze sytaucja tak radykalnie zmienila sie. Wiele lat przed „zmiana” pracowalem w prztworstwie rybnym na Wybrzezu i wiele mozna by o tym pisac /wyposazenie techniczne, zabezpieczenie surowca, higiena itd./ Sytauacja na dzisiaj: to dwa odmienne swiaty. Dotacje UE na rozwoj Sektora Rybnego spowodowaly to, co widzimy wizytujac polskie prztwornie. Jednym slowem nie mozemy sie powstadzic, a powiedzail bym jak to zawsze mowie „Uczen przescignal mistrza” Co innego uzbrojenie techniczne a co innego tworcza mysl i nowoczesne rozwiazania w postaci innowatywnych produktow rybnych. Wiadomo ryba coraz drozsza, najlepszy przyklad z branzy lososia i czas pomyslec nad tym powaznie aby zagospodarowac z ryby po jej przetworstwie wstepnym wszystko, podkreslam tu wszystko, co sie da. Swego czasu sam zjezdzilem Polske propagujac nowe produkty rybne na bazie tzw, scinek rybnych (byly to kielbaski rybne, kabanosy, burgery, steki i inne produkt/ I co z tego bylo ?: wielu odnosilo sie do tego tematu bardzo sceptycznie, co niektorzy wprowadzili je na rynek jak n.p ALAMR z Kartuz ktory pod przewodnictwem szefa firmy i Kier. Prod, p. Surowca byli bardzo innovatywni. Jaki sukces odniesli poza medalami targowymi trudno mi powiedziec. Wydaje mi sie poza tym, ze spoleczenstwo w Polsce nie doroslo jeszcze w pelni do tego tematu i tradycyjnie w asocjacji z produktem rybnym w dalszym ciagu widzi: konserwe rybna, sledzie kwaszonego, wedzona makrele czy tez surowy badz mrozony filet. Czasy te jednak minely i jesli wezmiemy pod uwage np. to co z ryby robi sie n.p. w Holandii to poskim technologom nawet we snie nie przychodza do glowy takie pomysly. Tak wiec nie tylko uzbrohenie techniczne i standarty ktore sa bardzo dobre w Polsce ale jeszcze pomyslowosc no i wprowadzenie ich w zycie. A z tym rowniez roznie bywa niestety !

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!