Mariusz Białek, BEEFshop: Jesteśmy butikiem oferującym produkt najwyższej jakości
- Autor: AT/portalspozywczy.pl
- Data: 09-04-2019, 06:48

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Projekt biznesowy Mariusza Białka składa się z hodowli HerefordWarmia w Miłakowie w powiecie ostródzkim i marki BEEFShop. Oba podmioty należą do spółki Futura XXI, której właścicielem jest Białek.
Grzechy gastronomii
W 2007 r. Futura XXI kupiła gospodarstwo rolne w Miłakowie i rozpoczęła wyspecjalizowaną, naturalną hodowlę bydła mięsnego rasy Hereford. Stado liczy obecnie około 700 sztuk. Początkowo gospodarstwo podjęło próbę dostaw byków opasowych do zakładów mięsnych. Okazało się jednak, że zakłady w znikomym stopniu były zainteresowane zakupem bydła o większym otłuszczeniu. Mariusz Białek postanowił więc, aby ubijać bydło usługowo i dostarczać mięso bezpośrednio do gastronomii.
- Ten kierunek miał z marketingowego punktu widzenia swoje wady. Wołowina stawała się dla konsumenta anonimowa, a co gorsze gastronomia wykorzystywała naszą markę do wyróżnienia się od konkurencji, a następnie wprowadzała w miejsce produktu z HerefordWarmia tańsze zamienniki z bydła mlecznego, co psuło reputację naszej wołowiny kulinarnej - mówi Mariusz Białek.
komentarze (0)