Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Marka wędlin stworzona przez klaster mięsny nie podbije rynku?

Pięć zakładów mięsnych (Wierzejki, Pekpol, Peklimar, Zyguła i Niewieścin) współpracując w ramach Polskiego Klastra Mięsnego chce pod wspólną marką Polonium wprowadzić 25 produktów w kategorii premium. Czy taka inicjatywa ma szansę na sukces?

Marka wędlin stworzona przez klaster mięsny nie podbije rynku?

Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
Data: 24-02-2012, 13:22

Jarosław Filipek, prezes Codes Strategie tłumaczy, że idea marki wspólnej opiera się na przekonaniu, że małe firmy będą mogły zbudować silniejszą pozycję rynkową i skuteczniej konkurować. - Marka wspólna ma także być narzędziem walki z markami własnymi sieci handlowych. Przeświadczenie, że model oparty na wspólnej marce jest skuteczny, firmy z Polskiego Klastra Mięsnego opierają na opinii, że konsumentów nie interesuje marka producenta, tylko marka produktu - mówi ekspert.

Zauważa jednak, że dotychczasowe próby stworzenia marki wspólnej albo były porażką, albo nie zbudowały oczekiwanej skali. - Trzy niewielkie spółdzielnie mleczarskie z regionu świętokrzyskiego, wprowadziły na rynek wspólną markę „Ser Świętokrzyski Twarogowy". Poza działaniami PR w momencie wprowadzania rynkowego inicjatywy, o marce tej obecnie nie słychać. Nie powiódł się także koncept stworzenia wspólnej marki dla kilku małych browarów, ponieważ nie udało się stworzyć jednolitego produktu - mówi Jarosław Filipek. - Drugim powodem porażki było wzajemne przenikanie się sieci dystrybucji, czyli wzajemne konkurowanie i walka o tego samego konsumenta. Do tego małe nakłady, słaby marketing oraz bardzo trudna do zorganizowania logistyka. Polem dyskusji był podział nakładów i zysków. Firmy oferując swoje własne produkty, dbają o nie bardziej niż o produkty wspólne - dodaje.

Według specjalistów z branży mięsnej, inicjatywa budowania marki wspólnej, jest traktowana jako przeciwstawienie dużemu udziałowi marek własnych sieci handlowych. - Według nich, marki własne prowadzą do utraty tożsamości producentów i ich uzależnienia od odbiorcy. Z drugiej strony nawet największe firmy zajmują się produkcją marek własnych na rzecz klientów sieciowych. Czy możliwe jest wyrównanie pozycji konkurencyjnej nowoczesnych kanałów dystrybucji i producentów? Jeżeli największe marki go współtworzą, jest to wątpliwe. Znaczy to, że mniejsi producenci muszą znaleźć dla siebie alternatywne rozwiązania lub zbudować taką siłę, aby w znaczący sposób brać udział w grze rynkowej - akcentuje prezes Codes Strategie.

więcej informacji:

Jarosław Filipek RSS ALERT    /    Codes Strategie RSS ALERT    /    Polski Klaster Mięsny RSS ALERT    /    Wierzejki RSS ALERT    /    Pekpol RSS ALERT    /    Peklimar RSS ALERT    /    Rzeźnictwo G. Zyguła RSS ALERT    /    ZM Niewieścin RSS ALERT    /    klaster RSS ALERT    /    wędliny RSS ALERT    /    marka RSS ALERT

KOMENTARZE (9)

  • Piotr 2012-02-25 00:32:14
    Panie Jarosławie Filipek Mam do Pana kilka pytań. Pańskie odpowiedzi pozwolą mi się ustosunkować do celności Pana analizy. 1. Czy zna Pan wielkość zakładów tworzących PKM? 2. Jak definiuję Pan małą firmę? 3. Na podstawie jakich informacji wywnioskował Pan, że Polonium to tylko działanie marketingowe, nie poparte innymi działaniami biznesowymi? 4. Czy zna Pan strukturę dystrybucji zakładów tworzących PKM? 5. Na jakich badań lub danych historycznych opiera się Pan twierdząc, że zakłady duże są w stanie zagwarantować wyższą jakość od zakładów małych? 6. Skąd wniosek o franszyzowym charakterze marki POLONIUM? 7. Cytat z aktualnego artykułu \"Na pewno Polonium takiej skali nie ma, co od razu skazuje markę na porażkę\" zestawiam z artykułem \"Ekspert o konflikcie wokół Tigera: Większy problem ma Dariusz Michalczewski\" prognozuję Pan w nim kłopoty marki TIGER, małe prawdopodobieństwa znalezienia nowego producenta dla tej marki oraz wielki sukces napoju NGINE. pytanie czy ma Pan w zwyczaju wyciągać wnioski z błędnych prognoz? 7. Błędne prognozy są jak produkty słabej jakości powodują degradacje marki. A \"Marki się nie ma, marką się jest\"
  • Łukasz 2012-02-25 12:17:31
    Jak tak daleko idące prognozy i opinie może przedstawiać osoba, która stricte stoi obok branży? panie Filipek, proszę nie bawić się w \"AGENCJĘ RATINGOWĄ\"
  • Mel 2012-02-25 14:59:15
    Moim zdaniem pan Filipek wprowadza na portal głos rozsądku. Czasami patrząc z boku można więcej zobaczyć.
  • Piotr 2012-02-25 17:01:42
    Głos rozsądku jest bardzo ważny, ale żeby prognozować należy przeanalizować sytuację. Zbadać fakty, zgromadzić dane.
  • Witek (co się na niczym nie zna) 2012-02-27 09:27:56
    Większość spostrzeżeń Pana Filipka jest niestety prawdziwa. Ale jest kilkarzeczy z któymi można dyskutować. Udział wszystkich marketów w sprzedaży wędlin to ok. 35% rynku! Ich marki własne poza ceną nie mają żadnej siły. Poza tym mają ograniczony dostęp do rynku gdyż ich zasięg występowania ogranicza się do 200, 600 a maksymalnie 2000 punktów sprzedaży. Czyli do mniejszej liczby punktów sprzedaży niż ma przeciętny, średniej wielkości zakład mięsny. I trudno wyroby pod nazwami sieci wogóle rozpatrywać jako marki, choćby się Lidli i inne sieci nie wiadomo jak reklamowały. Stąd nie są one dużą konkurencją dla innych marek i giną w ich olbrzymiej masie. Kolejną rzeczą o którą bym się spierał to jest siła marki w branży mięsnej. Przypomnę iż postrzegalnośc najlepszych marek w tej branży sięga ok. 20%-30%! Czyli nie wiele jak włożone w nie kilkadziesiąt milionów złotych. Nie wiem czy nie lepiej jest pójść śladami Tarczyńskiego i JBB i marki wylansować siłą własnej dystrybucji i marketingiem szeptanym. To w zasadzie tyle moich uwag ad. bardzo ciekawego artykułu, z którym się w większej części identyfikuje. PS. Pytania Piotra są bardzo merytoryczne. Na część z nich znam odpowiedzi i niestety potwierdzają w sporej części to co napisał Pan Filipek. Firmy z klastra mają odmienne kanały dystrybucji (co może być atutem ale też wadą), porównywalna wartość (szacowaną na ok 100-150 mln zł. każda - Animex to ok. 3,5 mld, Sokołów 2,3 mld) oraz w większej części brak odbiorców sieciowych. Co do planów marki to kiedyś pracowałem nad jej modelem w branży mięsnej. Jest to co najmniej 1-1,5 roku intensywanej pracy. Jeśli ktoś ogłasza iż wprowadza markę, nie podejmując prac nad nią znacząco wcześniej to znaczy iż poza logo i nazwą nie ma nic dopracowanego.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.29.190
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!