Partnerzy portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

McKeen-Beef: Mimo koronawirusa udało się nam utrzymać ciągłość produkcji

Paweł Marciniak, prezes zarządu McKeen Beef opowiada w rozmowie z Farmer.pl o działaniach podjętych po pojawieniu się przypadków koronawirusa w zakładzie oraz wpływie pandemii na funkcjonowanie firmy.

McKeen-Beef: Mimo koronawirusa udało się nam utrzymać ciągłość produkcji
Prezes spółki McKeen-Beef wskazuje, że firma była dobrze przygotowana na pojawienie się koronawirusa w zakładzie. fot. mckeen-beef.eu
  • Źródło www.farmer.pl

Autor: farmer.pl/portalspozywczy.pl
Data: 22-08-2020, 11:28

Jak mówi Paweł Marciniak, prezes zarządu McKeen Beef CP sp. z o.o. w rozmowie z redakcją farmer.pl., firma była dobrze przygotowana na koronawirusa.

- Od razu po pierwszym potwierdzonym przypadku podjęliśmy współpracę z Sanepidem oraz wskazaliśmy kolejne trzy osoby z bezpośredniego kontaktu, które zostały skierowane na badania i kwarantannę. Ponadto, nie czekając na wyniki tych osób, przeprowadziliśmy komercyjne badanie wszystkich pracowników i myślę, że to była trafna decyzja. Dzięki temu mogliśmy zadbać, aby osoby z negatywnym wynikiem nie miały kontaktu z zarażonymi. W pierwszym dniu, tj. 6 sierpnia, przebadane zostały wszystkie osoby obecne w zakładzie. Z 219 komercyjnych testów otrzymaliśmy 33 wyniki pozytywne. Dodatkowo 4 osoby zbadane przez sanepid miały pozytywne wyniki. Zgodnie z procedurą uruchomioną przez sanepid odizolowane zostały również osoby, które przebywały w bezpośrednim otoczeniu chorych. W przypadku niejednoznacznych wyników zostały przeprowadzone ponowne badania i wykryty został jeszcze jeden przypadek zarażenia. Obecnie dociera do nas coraz więcej informacji o zwolnieniu z kwarantanny osób z bezpośredniego kontaktu – informuje Paweł Marciniak.

W ocenie prezesa kluczową decyzją było wykonanie komercyjnych testów po pierwszym wyniku pozytywnym.

- Gdyby spółka nie zdecydowała się na taki krok, gdyby czekano na pojęcie procedur przez odpowiednie organy państwowe, trwałoby to znacznie dłużej i mogłoby doprowadzić do sytuacji podobnej jak w innych zakładach, gdzie zarażonych były setki, jak podkreśla Marciniak.

Marciniak zaznacza, że podjęte działania pozwoliły przegrupować osoby zdrowe i utrzymać produkcję w ograniczonym zakresie - na poziomie 30 proc. w porównaniu z 2019 rokiem. 

- Ogólnoeuropejska izolacja i zamkniecie restauracji spowodowały w kwietniu bardzo duży spadek popytu na poszczególne elementy przeznaczone na rynek HoReCa, jak rostbef, polędwica czy antrykot. Wyłączenie tego rynku wpływało bezpośrednio na naszą produkcję. W maju rynek trochę się odwrócił, ale obecnie sytuacja nie napawa optymizmem. (...) Podejrzewam, że w IV kwartale zwiększymy produkcję, ale to nie będzie 100 proc. tego co wcześniej – zaznacza.  

więcej informacji:

mckeen beef RSS ALERT    /    Paweł Marciniak RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    koronawirus RSS ALERT    /    wołowina 2020 RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.105.97
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!