Mięso brojlerów najczęstszą przyczyną zoonoz wśród ludzi
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa śywności (EFSA) wraz z Europejskim Centrum Prewencji i Kontroli Chorób (ECDC) opublikowały raport za 2008 r. na temat występowania chorób zakaźnych przenoszonych ze zwierząt na ludzi (zoonoz), również pochodzenia pokarmowego - podaje FAMMU/FAPA.
Według raportu, najczęściej występującą zoonozą w UE jest nadal kampylobakterioza, wywołana przez bakterie z rodzaju Campylobacter. W 2008 r. w państwach UE zanotowano 190 566 przypadków kampylobakteriozy wśród ludzi wobec 200 507 przypadków w 2007 r. Szacuje się jednak, że rzeczywista liczba zakażeń może być większa.
Zgodnie z opinią EFSA, najczęstszym źródłem zakażenia jest mięso kurcząt brojlerów. Około 20-30 proc. przypadków kamylobakteriozy wśród ludzi w UE następuje w wyniku spożywania niedogotowanego lub niedopieczonego mięsa drobiu zanieczyszczonego Campylobacter, obróbki skażonego mięsa oraz kontaktu z zakażonymi ptakami.
Do objawów choroby należą ostre bóle brzucha, biegunka i gorączka, może również dojść do powikłań np. zmian w stawach. Komisja Europejska zleciła, aby w 2010 r. EFSA określiła ewentualne działania w zakresie kontroli i cele zmierzające do zmniejszenia występowania Campylobacter na różnych stadiach produkcji mięsa drobiu, a co za tym idzie do redukcji przypadków zakażeń kampylobakteriozą wśród ludzi w UE.
Zgodnie z raportem EFSA-ECDC drugą najczęściej występującą zoonozą w UE jest salmonelloza, której zakres występowania zmniejszył się już piąty rok z rzędu.
