Mięso na wtorek: Afryka - Nieodkryta szansa eksportowa dla polskiego drobiu?
- Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
- Data: 03-09-2019, 07:56

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Według danych GUS w 2018 r. polskie zakłady wyeksportowały do Afryki 145,5 tys. ton mięsa i przetworów mięsnych za 445,6 mln zł. To wciąż niewiele, bo samego drobiu w ubiegłym roku wysłaliśmy zagranicę (głównie do UE) ponad 1,4 mln ton. Tendencja jest jednak wzrostowa. Jeszcze w 2016 r. wysłaliśmy do Afryki 94,5 tys. ton mięsa, w 2017 r. już 112,2 tys. ton. Rośnie także wartość eksportu z 285 mln zł w 2016 r. przez 377 mln zł w 2017 r. po wspomniane 445,6 mln zł w 2018 roku.
Największym odbiorcą polskiego mięsa na kontynencie jest RPA. W 2018 r. do tego kraju trafiły 22 tys. ton za 71,4 mln zł. Poza RPA najwięcej handlujemy z krajami Afryki Środkowej: Ghaną, Demokratyczną Republiką Konga, Beninem, Kongo, Gabonem, Wybrzeżem Kości Słoniowej, Liberią, Togo i Gwineą, która zamyka pierwszą dziesiątkę. Największą dynamikę eksportu notujemy jednak w przypadku krajów Maghrebu: Libii i Tunezji, choć w tych przypadkach wzrosty następują z bardzo niskich poziomów. W polskim eksporcie mięsnym do Afryki dominuje drób, który w 2018 r. stanowił ok. 78 proc. całego wolumenu wysyłkowego.
komentarze (0)