Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Mięso na wtorek: O kucharzach, co mięsa się nie boją

W dobie mody na dietę roślinną mięsożercom coraz trudniej znaleźć ciekawe przepisy kulinarne. Zapraszamy na krótki, subiektywny przegląd najciekawszych kucharzy i blogerów, którzy z mięsa potrafią uczynić prawdziwe cuda.

Mięso na wtorek: O kucharzach, co mięsa się nie boją
mięso na wtorek
fot. Instagram/mat. pras.

Autor: Adam Tubilewicz/Portalspozywczy.pl
Data: 25-11-2019, 10:54

Zestawienia kucharzy, dla których mięso w kuchni to coś więcej niż półprodukt nie wypada zacząć od innego nazwiska niż Tomasz Jakubiak. Olimpijczyk, restaurator i gospodarz programu telewizyjnego "Sztuka Mięsa" został ostatnio twarzą...polskiego mięsa jako ambasador kampanii informacyjnej na temat drobiu i wieprzowiny„Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje.”

Podczas spotkania z dziennikarzami Jakubiak przyznał, że stara się zarażać innych miłością do mięsa.

- Dużo trenuję, więc białko uzupełniam mięsem i staram się zarażać innych jedzeniem mięsa. Najcudowniejsze komplementy, jakie przychodzą po programie "Sztuka mięsa" pochodzą od wegetarian, którzy przyznają, że po obejrzeniu nie wytrzymali i wrócili do jedzenia mięsa - dodał. 

Kucharz ujawnił, że ostatnio stał się fanem pieczenia wieprzowiny w niskich temperaturach.

- Robiliśmy np. żeberka w 120 stopniach przez 4 godziny w smokerze, ale można też w piekarniku. W mięsie zostaje wówczas najwięcej wartości odżywczych, jest ono soczyste i nabiera zupełnie innych walorów smakowych. Z drugiej strony jeśli nie chcemy albo nie możemy piec w niskiej temperaturze to najlepiej w wysokiej - mocno rozgrzejmy grilla lub piekarnik tak żeby jak najmniej wartości uciekło w środkowej temperaturze, żeby mięso nie było suche i "przeciągnięte", a w efekcie bez smaku. Oczywiście, kaczka i gęś wymagają większych umiejętności kulinarnych. W przypadku gęsi stosuję tylko dwa triki: gotuję w tłuszczu (konfitowanie) bądź robię pierogi, które są obłędne - podsumował. (czytaj więcej)

Jednak "Sztuka Mięsa" to nie jedyny program telewizyjny dla mięsożerców. "M jak mięso" to seria, której gospodarzami są Jurek Sobieniak i Andrzej Andrzejczak

Sobieniak jest właścicielem restauracji pod szyldem "Niezłe Bydło" i "Sypka mąka", a Andrzejczak konsultantem, który wspiera kulinarne projekty przy otwarciach. Jego najnowszym dzieckiem (wspólnie z Romanem Kaszczukiem) jest "Meatologia" przy al. Rzeczypospolitej 18 w Warszawie - w formacie modnego połączenia sklepu mięsnego z gastronomią.

więcej informacji:

gotowanie RSS ALERT    /    Mięso na Wtorek RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    kucharze RSS ALERT    /    Tomasz Jakubiak RSS ALERT    /    Walenty Kania RSS ALERT    /    Marcin Kuc RSS ALERT    /    Andrzej Andrzejczak RSS ALERT    /    Jurek Sobieniak RSS ALERT    /    kuchnia RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.205.109.152
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!