Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Mięso na wtorek: Polska mogłaby być potęgą w hodowli pstrąga

- Wśród urzędników w Polsce i nie tylko pokutuje przekonanie, że hodowle ryb są obciążeniem dla środowiska, mimo iż dysponujemy twardymi danymi, że tak nie jest. (...) Przy dzisiejszym zaawansowaniu technologii oczyszczania wody redukcja wpływu hodowli ryb na środowisko nie jest już żadnym wyzwaniem. Co więcej, coraz częściej uzdatniamy wodę z rzek, zanim skierujemy ją do hodowli - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Ziemowit Pirtań, skarbnik Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych, koordynator projektu "Nasz Pstrąg" oraz właściciel Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Tarnowo.

Mięso na wtorek: Polska mogłaby być potęgą w hodowli pstrąga
mięso na wtorek
Kadr z filmu promocyjnego kampanii "Nasz Pstrąg 2020", fot. za YouTube

Ziemowit Pirtań wskazuje, że branża przez wiele lat źle reagowała na określenie "pstrąg łososiowy".

- Tak naprawdę ma takiego gatunku ani odmiany. Jest to nazwa handlowa, która przyjęła się już wśród konsumentów. Wytłumaczono nam, że Polacy lubią tę nazwę, ponieważ odnosi się ona do koloru mięsa, które faktycznie jest podobne do łososia. (...) Czym różnią się te dwie ryby? Łosoś norweski i chilijski, zwłaszcza w ostatniej fazie życia, jest hodowany w wodzie morskiej, przez co ma inny skład, bardziej się otłuszcza i szybciej rośnie. Natomiast pstrąg oferowany przez naszych hodowców jest hodowany wyłącznie w wodzie słodkiej, przez co rośnie znacznie dłużej i jest nieco chudszy, co nie znaczy, że gorszy - dodaje.

Pirtań wskazuje, że wizerunkowe problemy Norwegów z łososiem są spowodowane m.in. decyzją biznesową, aby rybę, produkowaną przez ponad sto podmiotów sprzedawać pod wspólnym brandem.

- Przez to wszystkie wpadki idą na konto jednej marki. Pstrąg ma szereg cech odróżniających go od łososia, które na polskim rynku pozwalają na skuteczne z nim konkurowanie. Ogromna większość pstrąga na polskim rynku pochodzi od krajowych, lokalnych hodowców. Są to mikro i małe rodzinne firmy, dla których hodowla pstrąga to nie tylko praca, ale i pasja. Dzięki lokalnej dostępności pstrągi są nieco tańsze od łososia, nie ustępując mu niczym pod względem jakościowym. Hodowla pstrąga jest praktycznie zeroemisyjna, co dodatkowo wzmacnia brak konieczności transportowania tej ryby na znaczne odległości. Wreszcie pstrąg to ryba bardzo smaczna, która pozwala przełamać opór osób stroniących od ryb w tym dzieci, a proszę mi wierzyć, mam sporo doświadczeń w tej materii - dodaje z uśmiechem Pirtań.

W Polsce produkuje się dziś ok. 20 tys. ton pstrąga rocznie. To niewiele - jak podaje IERiGŻ tylko w 2018 r. zaimportowaliśmy do Polski 178 tys. ton łososia. Problemów ze zbytem jednak nie ma, a stabilności cen pstrągarzom mogliby pozazdrościć hodowcy drobiu i trzody chlewnej. 

- Już teraz produkcja mogłaby być o 40 proc. wyższa. Taki jest nasz potencjał, ale pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć. Mamy w Polsce kilka rzek, które posiadają świetne warunki do hodowli pstrąga i tam ta hodowla jest już z reguły prowadzona. Nie jest więc tak, że mamy nieograniczoną liczbę lokalizacji, które możemy zagospodarować - tych miejsc brakuje. Jest możliwość rozwoju, ale wiąże się ona z dużymi nakładami finansowymi i obciążeniem administracyjnym. Realnie rzecz biorąc pozostaje więc rozbudowa obiektów klasycznych (rzecznych) z implementowaniem najnowszych technologii oszczędzania wody lub nowe lokalizacje opierające się na najnowszych technologiach recyrkulacji wody, które są bardzo kosztowne. Sam pracuję w gospodarstwie założonym przez mojego ojca w 1991 roku. Przez lata było ono rozbudowywane “organicznie”. Obecnie próbujemy przeprowadzić większą rozbudowę, dla której proces administracyjny trwa już od 2010 roku. To prawie dekada odbijania się od kolejnych szczebli administracji! - wskazuje Ziemowit Pirtań.

więcej informacji:

Mięso na Wtorek RSS ALERT    /    Ziemowit Pirtań RSS ALERT    /    ryby RSS ALERT    /    ryby 2020 RSS ALERT    /    pstrąg RSS ALERT    /    łosoś RSS ALERT    /    łosoś norweski RSS ALERT    /    eksport ryb RSS ALERT    /    branża rybna RSS ALERT    /    hodowla ryb RSS ALERT    /    spożycie ryb RSS ALERT    /    spożycie ryb w Polsce RSS ALERT    /    akwakultura RSS ALERT    /    ślad węglowy RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 66.249.66.149
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!