Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Mięso na wtorek: Polski system bezpieczeństwa żywności pod ostrzałem

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 04-03-2019, 17:02
Od emisji reportażu, w którym pokazano nielegalny ubój bydła w jednym z zakładów na Mazowszu minęły niemal dwa miesiące. Wydawałoby się, że po takim czasie o problemach branży wołowej będziemy pisać już wyłącznie w czasie przeszłym. Tymczasem z kłopotów polskiej branży wołowej postanowili skorzystać Czesi i Słowacy, którzy nie ustają w zaostrzaniu wymogów fitosanitarnych i w nawołują do bojkotu mięsa z Polski. Czy w zarzutach naszych południowych sąsiadów jest ziarno prawdy?
Mięso na wtorek: Polski system bezpieczeństwa żywności pod ostrzałem
mięso na wtorek
fot. shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

1 marca minister rolnictwa Słowacji Gabriela Mateczna wezwała działające na Słowacji sieci handlowe do wycofania ze sprzedaży mięsa z Polski. Wcześniej minister poleciła głównemu lekarzowi weterynarii wprowadzenie nadzwyczajnych kontroli polskiej wołowiny. Każdy importer musi zgłosić planowany transport do inspekcji weterynaryjnej z 24-godzinnym wyprzedzeniem.

Słowacy biorą przykład z Czechów. Po tym jak do Czech trafiło 300 kg mięsa z ubojni, którą pokazano w TVN, minister rolnictwa Miroslav Toman przyznał, że "nie wierzy w polski system kontroli” i zaapelował do rodaków, aby sprawdzali pochodzenie spożywanego mięsa i unikali tego z Polski. Od początku lutego br. wzdłuż czesko-polskiej granicy wprowadzono wyrywkowe kontrole transportów wołowiny z Polski. Po 21 lutego kontrole zostały rozszerzone na cały kraj po odkryciu bakterii salmonelli w 700 kg mięsa z Polski, które trafiło do jednego z magazynów w pobliżu Pragi. O nie do końca czystych intencjach działań Czechów świadczy fakt, że o ujawnieniu salmonelli najpierw poinformowali na konferencji prasowej, a dopiero dzień później dokonali obowiązkowego w takiej sytuacji zgłoszenia do systemu RASFF.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!