• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Mięso w ogniu

Coraz bardziej realne pomysły, aby zakazać reklamy i promocji mięsa, spektakularne zatrzymania, wciąż trudna sytuacja w gastronomii oraz wzrost cen surowców. Pierwszy kwartał 2021 nie był najłatwiejszy dla branży mięsnej.
  • Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
  • Data: 13-04-2021, 08:03
Mięso w ogniu
Czym żyła branża mięsna w I kwartale 2021? fot. Twitter/shutterstock (kolaż ps.pl)

Styczeń - Z Buenos Aires do Ruśca

Przełom 2020 i 2021 roku przyniósł sensacyjne doniesienia w sprawie Henryka K. Były właściciel znanych zakładów mięsnych został zatrzymany w Buenos Aires. W stolicy Argentyny biznesmen do dziś oczekuje na dopełnienie formalności związanych z ekstradycją do Polski.  

Dopiero w styczniu 2021 r. sformułowano akt oskarżenia wobec 9 osób w sprawie znęcania się nad zwierzętami podczas uboju bydła w rzeźni w Kalinowie. Słynna sprawa wstrząsnęła opinią publiczną na początku 2019 roku. Jak przekazała prokuratura, aktem oskarżenia objętych zostało dziewięć osób, m.in. właściciel ubojni, osoby dokonujące uboju bydła i dostawcy oraz lekarze weterynarii.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

W połowie stycznia funkcjonariusze ABW i KAS zatrzymali 6 osób podejrzanych o udział w zorganizowanej grupie przestępczej z woj. wielkopolskiego dokonującej przestępstw skarbowych. Jej szef był liderem sprzedaży mięsa na kebab na skalę europejskąPrzestępcy mieli zaniżać wartość eksportowanego towaru i narazić Skarb Państwa na 3 mln zł strat.

Drosed kupuje zakład produkcji pasz od Cargilla. Pod koniec stycznia Cargill Polska zawarł z należącym do grupy Drosed Pol-Paszem warunkową umowę sprzedaży zakładu produkcji pasz dla drobiu i trzody chlewnej w Siedlcach. Transakcję musi teraz zatwierdzić UOKiK.

Rok 2021 mocnym akcentem rozpoczęła Grupa Pamapol. Kojarzony z daniami gotowymi producent z Ruśca ogłosił wejście w kategorię dań azjatyckich z nową linią Goong, a także reaktywację marki Sorella. Dla Pamapolu to początek ewolucji, która ma pozwolić firmie w większym stopniu otworzyć się na młodszych konsumentów. 

Luty - Piątka Kaczyńskiego vs. Piątka Spurek

Na początku lutego doszło do kolejnych zatrzymań ws. wielomilionowych oszustw w zakładzie mięsnym w Kutnie. Prokuratura Regionalna w Łodzi postawiła zarzuty dwóm kolejnym zatrzymanym w śledztwie dot. zorganizowanej grupy przestępczej i wielomilionowych oszustw podatkowych powiązanych z działalnością zakładu mięsnego w Kutnie. To radca prawny i notariusz. Do tej pory zarzuty w tej sprawie przedstawiono już 96 osobom.

Czy wzrost cen pasz pogłębi problemy branży mięsnej? W obliczu obowiązujących w całej Europie lockdownów i wciąż zamkniętej gastronomii niespotykany od lat wzrost cen pasz ostro ścina i tak przykrótką już finansową "kołdrę" dla sektora. Dlaczego zboża tak nagle podrożały, jak długo potrwa ten stan i co można zrobić, by zminimalizować jego wpływ na sektor mięsny - analizowaliśmy w tekście z cyklu "Mięso na wtorek".

W lutym poruszyliśmy temat paszportyzacji polskiej żywności, która obejmie m.in. rynek wołowiny. To pierwszy tak duży projekt nowego ministra rolnictwa. Czy ambicje Grzegorza Pudy pozwolą rozwiązać przynajmniej część problemów, z jakimi boryka się polski system bezpieczeństwa żywności? Choć od branżowców, z którymi rozmawialiśmy można usłyszeć mocne słowa krytyki, nie brak też głosów wiążących duże nadzieje z nakreślonym przez nowego ministra kierunkiem zmian. 

Także w lutym minister rolnictwa poinformował, że kwestia "piątki dla zwierząt" została odsunięta na dalszy plan, a on sam nie wie jakie będą jej dalsze losy.

Pod koniec lutego głośno było także o propozycji Sylwii Spurek. Europosłanka wystosowała za pomocą swojego Twittera apel o uchwalenie "Piątki dla branży roślinnej", zawierającej m.in. zakaz reklamy mięsa, mleka i jaj. Propozycja spotkała się z miażdżącą krytyką branży mięsnej.

Marzec - Afery i bezmięsne burgery

Na początku marca napisaliśmy o dynamicznym wzroście sprzedaży roślinnych zamienników, który sprawia, że firmy z branży mięsnej patrzą nań z rosnącą uwagą. Na rynku robi się coraz ciaśniej. Czy na "wskoczenie do pociągu", który jeszcze niedawno był ciekawostką, za chwilę nie będzie już za późno?

Także w marcu z Brukseli zaczęły dochodzić głosy o planowanych zmianach w polityce promocji. Jedną z rozważanych przez KE opcji jest zakaz przeznaczania środków na promocję mięsa czerwonegoPrzeciwko takiemu rozwiązaniu protestują polskie i unijne organizacje hodowców. 

W marcu cała Polska żyła aferą z Danielem Obajtkiem w roli głównej. Sprawa prezesa Orlenu miała też wymiar "mięsny". Niewielka firma Wędzonka z rodzinnych Myślenic Obajtka dostarcza parówki do stacji Orlenu. Okazało się, że pełnomocnik spółki jest powiązana z prezesem paliwowego koncernu.

Właściciel ZM Zbyszko aresztowany. Pod koniec marca na polecenie Prokuratury Okręgowej w Łodzi policja zatrzymała 61-letniego właściciela ZM Zbyszko. Mężczyzna usłyszał zarzuty oszustwa na łączną kwotę blisko 3,5 mln złotych. 

Także w marcu 10 dużych firm spożywczych i sieci poparło apel o "koniec epoki klatkowej". Co cieszy aktywistów, niepokoi producentów jaj. Polska branża wciąż spłaca kredyty po wymuszonej przez UE w 2012 r. wymianie klatek na większe.

Bardziej obszerną wersję naszego podsumowania zamieszczamy w Strefie Premium. Polecamy!

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!