Głośny wywiad Janusza Filipiaka. Chce podnieść ceny mięsa najuboższym
- Autor: AT
- Data: 30-06-2022, 18:35

Janusz Filipiak w wywiadzie o cenach mięsa
Prof. Janusz Filipiak, prezes Comarchu, jeden z najbogatszych Polaków wystąpił w podcaście Forum IBRiS. Filipiak jest powszechnie znany jako najlepiej zarabiający manager w kraju. W 2021 r. jego pensja wyniosła ponad 25 mln zł, blisko o 35 proc. więcej niż rok wcześniej.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Jak przekonywał biznesmen, by ocalić świat, musimy obniżyć emisję CO2 do zera. Jak to zrobić?
- Jednym z największych źródeł emisji jest mięso, a to ludzie, którzy zarabiają mniej, konsumują jego kolosalne ilości, trzeba więc drastycznie podnieść im ceny – uważa jeden z najbogatszych Polaków.
Filipiak chce uświadomić ludziom, by tyle nie żarli
- To jest też olbrzymia praca – uświadomienie ludziom, żeby tyle nie żarli. Tymczasem jak idę do swojego okolicznego sklepu pod Krakowem, to widzę, jak ludzie wynoszą takie siaty pełne mięsa, że ja nie wiem, co oni z tym zrobią. A to kreuje masę CO2 - dodał.
Prof. Filipiak uważa, że należy ograniczyć spożycie mięsa na przykład przez drastyczne podniesienie cen.
- Tylko to dotknie ludzi, a tego politycy się boją, dlatego nie chcą zacząć działać. Wszystkie partie polityczne boją się stworzyć program, który mówi ludziom prawdę, że nie będziecie jeść tyle mięsa, bo to za chwilę nas wszystkich zabije i nie będziecie zużywać tyle energii – mówi prezes Comarchu.
Czy Janusz Filipiak je mięso?
Według niego tego typu działania muszą dotknąć społeczeństwo, ale milionerów nie dotkną. Dlaczego? „Bogaci ludzie nie jedzą mięsa” – twierdzi prof. Filipiak. I sam go rzeczywiście nie je.
Z czego w ramach ograniczania konsumpcji powinni zrezygnować najzamożniejsi?
- A z czego ja mam rezygnować? No może z prywatnego samolotu, ale wtedy będę leciał tym wielkim starym Boeingiem, który ma dużo większą emisję CO2 na pasażera. A ja muszę latać, bo robię biznes w 90 krajach. Milionerzy nie mają z czego rezygnować – uważa przedsiębiorca.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
Powiązane tematy:
-
Produkcja mięsa na świecie wciąż rośnie. Serce wzrostu bije w Azji
-
Blisko 80 proc. Polaków szuka w sklepach tańszych produktów lub zamienników
-
Do 15 lipca hodowcy świń mogą składać wnioski o wsparcie
-
Mięso w sklepach drożeje na potęgę. Spadnie krajowe spożycie?
-
5 kluczowych zdarzeń dla branży mięsnej w I półroczu 2022
-
Pierwsze półrocze 2022 w branży mięsnej (podsumowanie)
-
Gobarto broni ceny akcji podanej w wezwaniu. "Jest w przedziale wartości godziwej"
-
Co dalej z unijną polityką promocji? Rolnicy bronią mięsa i wina
-
Ile Polacy wydadzą na grillowanie w 2022 roku i co najchętniej kupują?
-
Antybiotyki w mięsie to mit? Branża tłumaczy skąd się wziął
komentarze (0)