Mintel wskazuje najciekawsze start-upy produkujące zamienniki mięsa i jaj
- Autor: Anna Wrona/portalspozywczy.pl
- Data: 20-06-2017, 11:11

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
– W obliczu rosnącego znaczenia diet roślinnych, zauważalne jest zwiększone zainteresowanie alternatywami beznabiałowymi i bezmięsnymi w skali globalnego rynku żywności i napojów. Jest to jeden z kluczowych trendów dla roku 2017, który przez analityków firmy Mintel został określony jako ‘Power to the Plants’ (Moc Roślin) – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Honorata Jarocka, Senior Food and Drink Analyst.
Jak tłumaczy analityczka Mintel, roślinne zamienniki stają się częścią regularnej oferty we wszystkich wiodących formatach sklepów spożywczych, zarówno w odniesieniu do produktów markowych, jak i tych pod markami własnymi. Co ważne, nie są one wyłącznie adresowane do osób, które identyfikują się jako weganie, wegetarianie lub fleksitarianie, ale też do osób, które są otwarte na nowe doświadczenia smakowe i zróżnicowane profile odżywcze. Pojawiają się także niszowe marki, które starają się wyróżnić na rynku zamienników unikalnymi składnikami, nietuzinkową prezentacją czy też oryginalną komunikacją z konsumentami.
komentarze (0)