Mniejszy eksport mięsa owczego z Urugwaju
W sezonie 2010/2011 (od lipca do końca czerwca następnego roku) Urugwajczycy wyeksportowali nieco ponad 12 tys. ton mięsa owczego, tj. o 45 proc. mniej niż w sezonie 2009/2010 - podaje FAMMU/FAPA na podst.: Meat Livestock Australia.
Spadek ten wynikał przede wszystkim z redukcji ubojów zwierząt o 35 proc. w stosunku do poprzedniego sezonu. Ze względu na wyższe ceny mięsa owczego na rynku światowym, wzrost wartości peso urugwajskiego, a także niższą podaż, średnie ceny eksportowanego mięsa owczego z Urugwaju zwiększyły się aż o 72 proc. do 6474 USD/t.
Głównym odbiorcą tego gatunku mięsa z Urugwaju była Brazylia. Eksport w tym kierunku zwiększył się 6 proc. do 5,7 tys. ton (48 proc. udział w całym handlu). Dostawy mięsa owczego do krajów Unii Europejskiej obniżyły się o 15 proc. do 2,7 tys. ton (22 proc. udział w handlu), natomiast dostawy do Chin spadły o 12 proc. do 1,4 tys. ton (12 proc. udział w handlu).
