MRiRW: Koniec wzrostów cen skupu żywca wieprzowego. Spadają ceny drobiu
Po utrzymującym się w trzech poprzednich tygodniach wzroście cen skupu żywca wieprzowego, w analizowanym okresie trzoda chlewna nieznacznie (o 0,6 proc.) potaniała.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 01-07.03.br. jej dostawcy otrzymywali średnio 3,79 zł/kg. Było to o 7,5 proc. więcej niż przed miesiącem, ale o 19 proc. mniej niż przed rokiem.
Wzrost udziału tańszych kategorii skupowanego bydła (krów i jałówek) powoduje dalszą obniżkę średniej ceny skupu żywca wołowego. W pierwszym tygodniu marca br. za bydło przeciętnie płacono 4,65 zł/kg, o 2,8 proc. mniej niż w poprzednim tygodniu, o ok. 7 proc. mniej niż przed miesiącem oraz o 5 proc. mniej niż rok wcześniej.
Za kurczęta typu brojler zakłady drobiarskie płaciły średnio 3,00 zł/kg, tj. nieznacznie (o 0,2 proc.) mniej niż w poprzednim tygodniu i o ponad 2 proc. więcej niż miesiąc wcześniej. Za indyki płacono o 1,8 proc. więcej niż przed tygodniem, tj. 4,35 zł/kg. Cena ta była o ok. 1 proc. niższa niż przed miesiącem. W porównaniu do cen notowanych rok wcześniej kurczęta były tańsze o 11 proc., a indyki o 5,5 proc.

