Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

MRiRW: Minister Puda spotkał się z przedstawicielami sektora wieprzowiny

Minister rolnictwa Grzegorz Puda spotkał się z przedstawicielami związków reprezentujących sektor przetwórstwa mięsa. Rozmowy dotyczyły trudnej sytuacji na rynku wieprzowiny - poinformował w czwartek resort rolnictwa.

MRiRW: Minister Puda spotkał się z przedstawicielami sektora wieprzowiny
Grzegorz Puda, minister rolnictwa, fot. PTWP

Autor: PAP
Data: 03-12-2020, 13:54

Minister poinformował o podejmowanych na forum Unii Europejskiej staraniach o pilne uruchomienie interwencji rynkowej w postaci dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny i przyznanie pomocy dla producentów świń. Mówił także o realizowanych w ramach pomocy państwa instrumentach finansowego wsparcia producentów, a także działaniach dotyczących zwalczania afrykańskiego pomoru świń.

Mięso - szeroki wybór w portalu Giełda Rolna www.gieldarolna.pl

Jak czytamy w komunikacie, Puda zwrócił się do przedstawicieli sektora mięsa "o uwzględnienie w podejmowanych decyzjach biznesowych, w szczególności dotyczących zaopatrzenia w surowiec, długookresowych konsekwencji dla funkcjonowania i możliwości rozwoju krajowego rynku wieprzowiny".

Minister zapowiedział prowadzenie dalszych działań celem poprawy bieżącej sytuacji. Wyraził także gotowość włączenia w prace nad przyszłym Planem strategicznym Wspólnej Polityki Rolnej zgłoszonych propozycji, zmierzających do poprawy konkurencyjności krajowego sektora produkcji zwierzęcej.

Według Krajowego Związku Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej (POLPIG), cena skupu tuczników w Polsce są "dramatycznie niskie", poniżej opłacalności produkcji. Średnia cena skupu w wadze żywej tuczników w strefie białej (gdzie nie ma wirusa ASF u trzody) wynosi 3,50 zł/kg i jest najniższa cena od pięciu lat. Rolnicy na odbiór tuczników czekają nawet 2 tygodnie.

W strefach, gdzie jest ASF, ceny są niższe nawet o 1 zł/kg. Zdaniem POLPIGU potrzebne jest wsparcie ze strony państwa i UE.

Jak informuje Związek, pod koniec listopada na unijnych rynkach cena skupu tuczników spadła od 4 do 9 centów za kg (wbc). Głównym powodem jest pandemia Covid-19. Zamknięte restauracje, brak imprez masowych, reżim sanitarny wprowadzony w zakładach mięsnych i niewystarczająca liczba pracowników na liniach przetwórczych składają się na kryzysowy obraz branży.

Na rynku jest nadwyżka wieprzowiny, duńskie zakłady pozbawione możliwości eksportu wieprzowiny do Chin z powodu wykrycia koronawirusa u pracowników lokują wieprzowinę po niskich cenach na rynku unijnym. A utrata przez Niemcy możliwości eksportowych Kraju Środka z powodu ASF, spowodowała dużą nadwyżkę nieubitego żywca. Część tych nadwyżek trafia do Polski nasilając problemy rolników ze sprzedażą tuczników. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

wieprzowina RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    Grzegorz Puda RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.156.34
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!