MRiRW podsumowało kierunki eksportu wieprzowiny
Największy udział w eksporcie mięsa wieprzowego z Polski przypada na Ukrainę (26,7 tys. ton, tj. 24,3 proc. całego wyeksportowanego mięsa), Republikę Czeską (12,3 tys. ton) i Niemcy (10,1 tys. ton) - czytamy w podsumowującym ubiegły rok raporcie MRiRW.
Duży udział w eksporcie miały również: Litwa (9,2 tys. ton), Słowacja (7,6 tys. ton), Wielka Brytania (5,4 tys. ton), Białoruś (3,6 tys. ton), Republika Korei Południowej (3,4 tys. ton), Łotwa (3,3 tys. ton), Bułgaria (3,2 tys. ton), Japonia (3,1 tys. ton), Hongkong (2,8 tys. ton), Rumunia (2,2 tys. ton). Ogółem do wymienionych krajów trafiło 84,6 proc. polskiej wieprzowiny.
Największym odbiorcą żywych zwierząt była Rosja - 25,2 tys. ton. Na kolejnych miejscach znalazły się: Litwa (4,9 tys. ton), Węgry (3,1 tys. ton) i Ukraina (2,6 tys. ton).
