Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mięso

MRiRW rozważa zmiany w przepisach dotyczących uboju zwierząt na własny użytek

  • Autor: farmer.pl
  • Data: 15-05-2019, 18:07
Zarząd KRIR wystosował do ministerstwa rolnictwa wniosek, dotyczący zmiany rozporządzenia w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na własny użytek. Resort odpowiada…
MRiRW rozważa zmiany w przepisach dotyczących uboju zwierząt na własny użytek
fot. PTWP

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

KRIR we wspomnianym piśmie sugerował zmiany rozporządzenia z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na własny użytek w taki sposób, by w razie uboju z konieczności bydła w wieku powyżej 6-miesięcy oraz koni, właściciel zwierzęcia mógł dokonać go w gospodarstwie, a pozyskane mięso przeznaczyć na własne potrzeby. Wszystko to oczywiście według przewidzianych procedur i pod nadzorem lekarza weterynarii.

Jak czytamy w komunikacie KRIR: „resort rolnictwa poinformował, że obecnie rozważana jest kwestia zmiany przepisów mających zastosowanie do uboju zwierząt w gospodarstwie w celu produkcji mięsa na własny użytek. W pracach tych rozważana jest m. in. kwestia dotycząca podniesienia wieku bydła poddawanego ubojowi w gospodarstwie w ramach produkcji mięsa na użytek własny.”

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!