Na ceny żywności wpłynie kurs walutowy i nastroje na rynkach terminowych
Analitycy BGŻ oceniają, iż najważniejszymi czynnikami wpływającymi na kształtowanie się cen żywności w Polsce 2010 r. będą: kurs walutowy, odbudowanie popytu na mięso na świecie, nastroje na rynkach terminowych, oraz rozwój sektora biopaliw.

Kurs walutowy będzie miał wpływ na ceny żywności szczególnie mocno w relacjach między złotówką a euro i euro w stosunku do dolara.
Rozwój sektora biopaliw (głównie rośliny oleiste i zboża) wpłynie szczególnie mocno na wzrost zapotrzebowania na oleje roślinne do produkcji biodiesla w UE.
Analitycy BGŻ, jako kluczowy dla kształtowania się przyszłorocznych cen wskazują także oczekiwany wzrost pogłowia trzody chlewnej w Polsce. Ich zdaniem trudno jeszcze wyrokować o skali, gdyż dostępne są dopiero dane za lipiec 2009 r., jednak prawdopodobnie w połowie przyszłego roku pogłowie w Polsce będzie o 9-16 proc. wyższe niż w połowie br.
Na ceny owoców i warzyw rzutować będą zbiory w Polsce i za granicą (np. cytrusy, ale to dopiero pod koniec 2010 roku. Tegoroczne zbiory cytrusów w krajach basenu Morza Śródziemnego nie odbiegają znacząco od ubiegłorocznych). Odnośnie cen warzyw i owoców nie wiemy tak naprawdę nic o II połowie 2010 roku. W ocenie analityków BGŻ w 2009 roku zbiory owoców i warzyw w Polsce były umiarkowanie dobre.
Nie najgorzej wygląda też sytuacja na światowym rynku mleka. Wraz z poprawą nastrojów, oczekuje się ożywienia popytu na mleko. Niemniej, jak zauważają analitycy BGŻ - produkty mleczarskie charakteryzują relatywnie wysokie wartości wskaźników elastyczności dochodowej popytu w porównaniu do innych produktów żywnościowych; istnieją obawy, że w przypadku znacznego wzrostu cen detalicznych zapotrzebowanie może zmniejszyć się, a zatem skala ew. dalszego wzrostu cen przetworów mleczarskich na globalnym rynku w perspektywie roku może być ograniczona.
