Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Na czym polega ubój religijny? Rozmowa z prezesem Polskiego Instytutu Halal

- Dyskusja wokół uboju religijnego ma w sobie tak wiele emocji, ponieważ przyzwyczailiśmy się jako społeczeństwo do eliminowania z naszego pola widzenia rzeczy, które nie wyglądają estetycznie. Niestety, odnoszę wrażenie, że cała debata, jaką obserwujemy, budowana jest bardziej na mitach niż na faktach - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl dr inż. Mohamed Salah Messikh, prezes Polskiego Instytutu Halal.

Na czym polega ubój religijny? Rozmowa z prezesem Polskiego Instytutu Halal
Fakty i mity - Na czym polega przeprowadzanie uboju religijnego? fot. shutterstock

Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
Data: 28-09-2020, 15:34

Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl: Kto może dokonywać uboju w systemie halal?

Dr inż. Mohamed Salah Messikh, prezes Polskiego Instytutu Halal: Ubój halal może zostać wykonany wyłącznie przez osobę wyznania muzułmańskiego zgodnie z określonymi procedurami. Osoba ta musi posiadać kwalifikacje do przeprowadzania takiego uboju, tj. ukończone szkolenie Polskiego Instytutu Halal w standardzie halal, ukończone szkolenie teoretyczne dla pracowników rzeźni przeprowadzane przez Powiatowego Lekarza Weterynarii oraz ukończony trzymiesięczny staż pod nadzorem osoby, która wykonuje ubój halal przez minimum trzy lata. 

Jakie warunki muszą być spełnione podczas dokonywania uboju w systemie halal metodą tradycyjną?

Najważniejsze jest to, że zwierzę musi być żywe w czasie uboju. Poza tym ubój musi być  dobrze wykonany technicznie. Nóż musi być prosty, ostry, bez żadnych wycięć. Pracownik jednym cięciem dokonuje uboju, tj. podcina jednocześnie żyły szyjne, tchawicę i przełyk. Po kilku sekundach zwierzę wchodzi  w stan nieświadomości, nie czuje nic i nie jest świadomie co się z nim dzieje, ponieważ ciśnienie krwi w mózgu jest mniejsze. Mózgowi brakuje krwi i tlenu, przez co ten automatycznie wysyła sygnał poprzez system nerwowy do wszystkich mięśni żeby wpompować krew do mózgu. Mięśnie wypompowują krew do mózgu, podcięte zostały żyły szyjne i przez te nieświadome odruchy natychmiast z organizmu wydalona zostaje cała krew. Jakość otrzymanego w ten sposób mięsa jest zdecydowanie lepsza. Z tego samego powodu mięso halal ma też dłuższą datę przydatności do spożycia.

Jednym z najczęściej formułowanych zarzutów ze strony przeciwników uboju religijnego (powtarzanym także podczas dyskusji w Senacie) jest teza jakoby zwierzęta podczas uboju dławiły się własną krwią. Czy jest to możliwe?

W jaki sposób miałoby być to możliwe w sytuacji gdy zwierzę od pewnego czasu straciło przytomność. Słyszę też argumenty, że zwierzęta krzyczą. To człowiek krzyczy, nie zwierzę. Tymczasem opisany zabieg sprawia, że zwierzę nie może wydać żadnego odgłosu, gdyż jest nieprzytomne. Są to więc określenia, które mają na celu oddziaływać na społeczeństwo poprzez emocje, a nie fakty. Ubojowiec ma ostry nóż i dokonuje uboju jednym cięciem. Gdybyśmy pracowali przy takim urządzeniu i skaleczyli się w palec, to też w pierwszej chwili nie poczujemy bólu, a dopiero po kilku sekundach. Tak samo jest przy uboju halal. Przez kilka sekund zwierzę w ogóle nie reaguje, traci przytomność, nic nie odczuwa. Punktem krytycznym w systemie halal jest dokonanie precyzyjnego cięcia. Dlatego osoba, które je wykonuje musi być bardzo dobrze przeszkolona oraz świadoma tego, że dokonuje uboju z szacunkiem do danego zwierzęcia. 

więcej informacji:

Mohamed Salah Messikh RSS ALERT    /    Polski Instytut Halal RSS ALERT    /    ubój religijny RSS ALERT    /    ubój rytualny RSS ALERT    /    Piątka dla zwierząt RSS ALERT    /    islam RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    halal RSS ALERT    /    Mięso na Wtorek RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • Mateusz Okowiński 2020-09-29 17:09:35
    Po kilku sekundach wchodzi w stan nieświadomości... Nie krzyczą... Jak można takie kłamstwa opowiadać? Przed dobrych kilka minut te zwierzęta z podciętymi gardłami się jeszcze rzucają, a owce nieraz niemiłosiernie beczą, powieszone za jedną nogę głową do dołu, żeby się ładnie wykrwawić. A co przeżywają przez długi czas przygotowań do tego rytualnego uboju, to już pan doktor nawet nie wspomina, może i słusznie, bo jakby takie same kłamstwa miał opowiadać, to lepiej przemilczeć ten koszmar.
    • Hallo 2020-10-02 12:11:13
      Za jedną nogę w zakładzie przemysłowym ? Ciekawe. Gro zwierząt przed ubojem religijnym jest ogłuszane farmakologicznie. Doktor opisuje tzw. twardy Hallal
  • Martyna 2020-10-01 11:02:34
    Najpierw mówi, że "Po kilku sekundach zwierzę wchodzi w stan nieświadomości," a potem mówi, że zwierzę nic nie czuje bo jest w stanie nieświadomości. Jego kłamstwo polega na tym, że nie uznaje nic złego w czasie jak sam powiedział kilku sekund kiedy zwierzę jest przekrojone na żywca do momentu kiedy traci świadomość. W praktyce to może być wielokrotnie dłużej niż kilka sekund. Jednocześnie ignorowany jest fakt bólu z krojenia na żywca. Brytyjskie Stowarzyszenie Lekarzy Weterynarii walczy o zakaz wszelkiego uboju na żywca. Ubój rytualny to okrucieństwo wobec zwierząt. Jest to rytuał sprzed tysięcy lat, kiedy ludzie byli prymitywni jak dzikie zwierząt.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.172.236.135
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!