Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Mięso

Na czym polega ubój religijny? Rozmowa z prezesem Polskiego Instytutu Halal

  • Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
  • Data: 28-09-2020, 15:34
- Dyskusja wokół uboju religijnego ma w sobie tak wiele emocji, ponieważ przyzwyczailiśmy się jako społeczeństwo do eliminowania z naszego pola widzenia rzeczy, które nie wyglądają estetycznie. Niestety, odnoszę wrażenie, że cała debata, jaką obserwujemy, budowana jest bardziej na mitach niż na faktach - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl dr inż. Mohamed Salah Messikh, prezes Polskiego Instytutu Halal.
Na czym polega ubój religijny? Rozmowa z prezesem Polskiego Instytutu Halal
Fakty i mity - Na czym polega przeprowadzanie uboju religijnego? fot. shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl: Kto może dokonywać uboju w systemie halal?

Dr inż. Mohamed Salah Messikh, prezes Polskiego Instytutu Halal: Ubój halal może zostać wykonany wyłącznie przez osobę wyznania muzułmańskiego zgodnie z określonymi procedurami. Osoba ta musi posiadać kwalifikacje do przeprowadzania takiego uboju, tj. ukończone szkolenie Polskiego Instytutu Halal w standardzie halal, ukończone szkolenie teoretyczne dla pracowników rzeźni przeprowadzane przez Powiatowego Lekarza Weterynarii oraz ukończony trzymiesięczny staż pod nadzorem osoby, która wykonuje ubój halal przez minimum trzy lata. 

Dalsza część artykułu (83%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (3)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Mateusz Okowiński 2020-09-29 17:09:35

    Po kilku sekundach wchodzi w stan nieświadomości... Nie krzyczą... Jak można takie kłamstwa opowiadać? Przed dobrych kilka minut te zwierzęta z podciętymi gardłami się jeszcze rzucają, a owce nieraz niemiłosiernie beczą, powieszone za jedną nogę głową do dołu, żeby się ładnie wykrwawić. A co przeżywają przez długi czas przygotowań do tego rytualnego uboju, to już pan doktor nawet nie wspomina, może i słusznie, bo jakby takie same kłamstwa miał opowiadać, to lepiej przemilczeć ten koszmar.

    Odpowiedz
    • Hallo 2020-10-02 12:11:13

      Za jedną nogę w zakładzie przemysłowym ? Ciekawe. Gro zwierząt przed ubojem religijnym jest ogłuszane farmakologicznie. Doktor opisuje tzw. twardy Hallal

      Odpowiedz
  • Martyna 2020-10-01 11:02:34

    Najpierw mówi, że "Po kilku sekundach zwierzę wchodzi w stan nieświadomości," a potem mówi, że zwierzę nic nie czuje bo jest w stanie nieświadomości. Jego kłamstwo polega na tym, że nie uznaje nic złego w czasie jak sam powiedział kilku sekund kiedy zwierzę jest przekrojone na żywca do momentu kiedy traci świadomość. W praktyce to może być wielokrotnie dłużej niż kilka sekund. Jednocześnie ignorowany jest fakt bólu z krojenia na żywca. Brytyjskie Stowarzyszenie Lekarzy Weterynarii walczy o zakaz wszelkiego uboju na żywca. Ubój rytualny to okrucieństwo wobec zwierząt. Jest to rytuał sprzed tysięcy lat, kiedy ludzie byli prymitywni jak dzikie zwierząt.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!