Na rynku zamienników mięsa coraz ciaśniej (analiza)
- Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
- Data: 01-03-2021, 17:46

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
“Powstał roślinny zamiennik wołowiny wagyu”, “Chiński start-up opracował zamiennik kurczaka z orzeszków ziemnych” - w ostatnich miesiącach praktycznie nie ma tygodnia, w którym nie pisalibyśmy o nowinkach z globalnego rynku zamienników mięsa. Trend ten coraz mocniej widoczny jest także nad Wisłą.
W styczniu swoją linię “bezmięsnych wędlin” zaprezentował Drobimex. Jak podkreśla producent, linia „Veggie” nie zawiera nie tylko mięsa, ale także soi. Firma chce w ten sposób przyczyniać się do ochrony lasów tropikalnych przed wycinką pod uprawę tej rośliny.
Drobimex dołącza tym samym nie tylko do "kolegów z branży", czyli m.in. Sokołowa, Pekpolu czy firmy Olewnik, które już wcześniej postanowiły wyruszyć na podbój rynku roślinnych odpowiedników mięsa, ale także start-upów na czele z “Bezmięsnym” czy “Dobrą Kalorią”.
komentarze (0)