Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Nalewajk: Będzie pomoc dla zakładów na poprawę technologii wędzenia

Odpowiednia technologia wędzenia umożliwia spełnienie surowszych norm obecności m.in. benzopirenu; zakłady, które nie spełnią norm, będą mogły otrzymać pomoc z programów unijnych na poprawę technologii - zapowiedział wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk.

Nalewajk: Będzie pomoc dla zakładów na poprawę technologii wędzenia
Tadeusz Nalewajk, podsekretarz stanu w ministerstwie rolnictwa

Autor: PAP
Data: 10-02-2014, 18:07

Od 1 września tego roku będą obowiązywały nowe, surowsze normy ograniczające zawartość w produktach wędzonych szkodliwych dla zdrowia substancji. Obecnie dopuszczalny poziom benzopirenu w kilogramie wędliny może wynosić 5 mikrogramów. Gdy wejdą nowe unijne przepisy, będą to 2 mikrogramy.

Wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk podczas seminarium "Substancje smoliste - żywność - wymagania" w poniedziałek w Lublinie przypomniał, że do końca marca tego roku zostaną przeprowadzone badania monitoringowe wędzonek produkowanych metodami tradycyjnymi, które pokażą, czy i w jakim stopniu nowe normy są przekraczane. Badania przeprowadzi Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach.

"Jeśli będzie taka potrzeba i niektóre zakłady nie będą mieściły się (w nowych normach - PAP) z tym procesem technologicznym, to jesteśmy w stanie dołożyć środków finansowych z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich nowej perspektywy (unijnej), w kontekście zmiany technologii wędzenia produktu" - powiedział Nalewajk.

W Polsce zarejestrowanych jest 945 podmiotów, które stosują tradycyjne metody wędzenia.

Nalewajk przypomniał, że ministerstwo zorganizuje w każdym województwie szkolenia dla producentów dotyczące technologii wędzenia. "Naukowcy pokazują, że zachowując odpowiednie technologie wędzenia uzyskuje się parametry produktów, które spełniają już te nowe normy. Kto się nie uczy, ten się cofa" - powiedział wiceminister rolnictwa.

Prof. Zbigniew Dolatowski kierownik katedry technologii mięsa i zarządzania jakością z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, przypomniał, że wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) do których należy m.in. benzopiren powstają w procesie niecałkowitego spalania węglowodorów i wydzielają się nie tylko przy spalaniu drewna, ale też np. przy paleniu papierosów, produkcji asfaltu, są obecne w spalinach samochodowych.

Podkreślał w swoim wystąpieniu, że stężenie szkodliwego benzopirenu i jego obecność w wędzonkach zależy głównie od tego, jak wysoka jest temperatura spalania drewna, jakiego rodzaju drewna się używa, jaka jest jego wilgotność oraz od czasu trwania wędzenia. "Tymi czynnikami w produkcji wyrobów tradycyjnych możemy z powodzeniem operować i je regulować" - powiedział.

więcej informacji:

Tadeusz Nalewajk RSS ALERT    /    wędzenie wędlin RSS ALERT    /    wędliny tradycyjne RSS ALERT    /    wędliny RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.232.62.209
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!