Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Mięso

Naukowcy: pieczone, grillowane i smażone mięso zawiera składniki szkodliwe dla układu krążenia

  • Autor: PAP
  • Data: 05-09-2020, 13:27
Zachodzący w wysokiej temperaturze proces karmelizacji nadaje mięsu lepszy wygląd i smak, ale powstają wówczas składniki szkodliwe dla ludzkiego organizmu - informuje pismo “Nutrients”.
Naukowcy: pieczone, grillowane i smażone mięso zawiera składniki szkodliwe dla układu krążenia
Naukowcy badają mięso; fot. unsplash.com

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Badania naukowców z University of South Australia (UniSA) oraz Gyeongsang National University (Korea Płd.) sugerują, że karmelizacja zachodząca w czerwonym mięsie w wysokiej temperaturze (na przykład podczas pieczenia smażenia i grillowania) powoduje powstawanie związków, które mogą zwiększać ryzyko chorób serca, udaru mózgu i powikłań cukrzycy.

Naukowcy sprawdzili wpływ na zdrowie dwóch diet - jednej bogatej w czerwone mięso i przetworzone zboża, drugiej obfitującej w produkty mleczne pełnoziarniste, orzechy i rośliny strączkowe oraz białe mięso przyrządzane na parze, gotowane i duszone.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!