Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Naukowcy: Przetworzone mięso zwiększa ryzyko manii

Azotany używane do konserwowania produktów mięsnych sprzyjają powstawaniu manii – stanu psychicznego charakteryzującego się nadmierną pobudliwością – wynika z badania zamieszczonego w „Molecular Psychiatry”.

Naukowcy: Przetworzone mięso zwiększa ryzyko manii
Fot. shutterstock

Nadaktywność, uczucie euforii, zaburzenia rytmu okołodobowego to objawy charakterystyczne dla manii, która może występować jako samodzielne zaburzenie psychiczne lub stanowić objaw innych dolegliwości, takich jak choroba afektywna dwubiegunowa lub zaburzenie schizoafektywne. Przyczyn manii upatruje się zarówno w czynnikach genetycznych, jak i środowiskowych. Teraz naukowcy z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa (USA) wykazali, że powstawaniu manii może sprzyjać dieta bogata w przetworzone produkty mięsne, np. wędliny czy parówki.

Na podstawie danych zebranych w latach 2007-2017 badacze ustalili, że jadłospis osób hospitalizowanych z powodu epizodu maniakalnego zawiera zazwyczaj około 3,5 razy więcej przetworzonych produktów mięsnych, niż dieta osób bez zaburzeń psychicznych.

W eksperymentach na szczurach specjaliści wykazali, iż azotany wykorzystywane do konserwowania produktów mięsnych wywołują u zwierząt objawy manii już w ciągu kilku tygodni. Wystarczy czternaście dni, by gryzonie karmione co drugi dzień suszonym mięsem wołowym z zawartością azotanów zaczęły cierpieć na bezsenność i nadaktywność.

Według naukowców azotany zmieniają skład flory bakteryjnej jelit, która wywiera niebagatelny wpływ na funkcjonowanie psychiczne ludzi i zwierząt. Jednocześnie badacze uważają, że jeszcze za wcześnie na wyciąganie daleko idących wniosków, a jeden hot-dog lub inna mięsna przekąska raczej nie wywoła od razu epizodu maniakalnego.

"Nie ulega wątpliwości, że mania to złożony stan neuropsychiatryczny i zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe są odpowiedzialne za występowanie i intensywność choroby afektywnej dwubiegunowej oraz związanych z nią epizodów maniakalnych. Nasze badanie sugeruje, że mięso konserwowane przy pomocy azotanów może stanowić jeden z czynników środowiskowych biorących udział w powstawaniu manii" - komentuje Seva Khambadkone, współautorka badania (https://www.nature.com/articles/s41380-018-0105-6 ). 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

mięso RSS ALERT    /    naukowcy RSS ALERT    /    przetworzone mięso RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.232.188.251
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!