Naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego zbadają stosunki społeczne w łańcuchu produkcji wieprzowiny
Gospodarka europejska ma problemy z procesami produkcyjnymi i strukturalnymi. Jednym z tych ostatnich jest choćby ograniczona ochrona praw pracowniczych. Jak podkreśla Międzynarodowa Organizacja Pracy (MOP) temat "przyzwoitej pracy" ma strategiczne znaczenie dla łańcuchów dostaw globalnych. Po prostu – lepsze warunki pracy, to lepszy produkt. Projekt „Meat up FFire” ma przeanalizować całościowo i w rezultacie poprawić sytuację w sektorze produkcji mięsa wieprzowego. Zajmą się tym między innymi naukowcy z Wydziału Prawa i Administracji UŁ.

Rynek mięsa wieprzowego charakteryzują poważne problemy strukturalne, które wymagają złożonej i kompleksowej analizy. Projekt „Meat up FFire” ma na celu przeanalizowanie całego łańcucha produkcji wieprzowiny, a nie tylko jej sektora przetwórstwa. W perspektywie objąć ma relacje przemysłowe, aspekty ekonomiczne i socjologiczne.
- Łańcuch produkcji wieprzowiny jest złożony. Kryzys w jednym sektorze pogarsza sytuację w innych. Ponadto społeczeństwo i ekonomia w Europie to całość, do problemu trzeba więc podchodzić ponadnarodowo – mówi dr Izabela Florczak z WPiA UŁ.
Proponowane w ramach projektu działanie ma na celu zwiększenie wkładu dialogu społecznego w sprawiedliwość, wolność i włączenie społeczne w ważnym sektorze gospodarki UE, takim jak przemysł mięsny, koncentrując się na sektorze wieprzowiny. W tej dziedzinie od niedawna niezbędna jest poprawa wiedzy i zwiększenie doświadczeń w zakresie stosunków przemysłowych.
Międzynarodowe spotkania partnerów projektu odbędą się w Łodzi oraz w Warszawie. Spotkanie w Łodzi zostanie przygotowane przez Uniwersytet Łódzki. W skład zespołu z ramienia UŁ wchodzą dr Izabela Florczak (Scientific Committee and Principle Investigator), dr Marta Otto (Research Team Staff) oraz prof. Mirosław Włodarczyk (Advisory Board).
Prowadzona analiza obejmować będzie studium przypadku badanej materii, w szczególności stopień udziału partnerów społecznych oraz weryfikację współczesnych metod komunikacji międzysektorowej. Analizowany będzie również stopień uzwiązkowienia pracowników pracujących w łańcuchu produkcji mięsa wieprzowego.
- Przeprowadzone w ramach projektu analizy umożliwią nam przygotowanie zaleceń mających za zadanie poprawę stosunków społecznych w łańcuchu produkcji mięsa wieprzowego. Każdy z partnerów przygotuje swoje zalecenia, po czym skonfrontowane zostaną one podczas kolejnego spotkania – tłumaczy dr Izabela Florczak.
Końcowym etapem projektu będzie podsumowujące spotkanie w Bolonii, w którym udział wezmą partnerzy społeczni. Przygotowany zostanie tam raport końcowy oraz zebrane zostaną materiały do publikacji książkowej.
Analiza, która zostanie przeprowadzona w projekcie „Meat up FFire”, będzie wykorzystywać metody z wielu dyscyplin nauki. Badane będą m.in. związki przemysłu wieprzowego z gospodarką, socjologią. Zostanie również przeprowadzona analiza z perspektywy prawnej. Z tego punktu widzenia projekt ma również na celu wzmocnienie dialogu społecznego jako spoiwa społeczeństwa Europejskiego.