• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Nie będzie eksportu jagniąt do Włoch - są zbyt drogie

Tegoroczny skup jagniąt na Podhalu będzie najgorszym w swojej 30-letniej historii - przewiduje Jan Janczy, dyrektor Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu. Do tej pory w bazie w Bańskiej Niżnej, prowadzonej przez RZHOiK, skupiono jedynie 10 tysięcy sztuk. Nic nie wskazuje na to, aby udało się osiągnąć wyniki z lat ubiegłych na poziomie 25 tysięcy sztuk. Powód? Polskie restauracje zaczynają przebijać ceny Włochów - podaje Gazeta Krakowska.
  • Autor: Gazeta Krakowska
  • Data: 25-03-2010, 10:18

Sylwester Lis, właściciel restauracji "Fuzja Góralskiego Smaku", przyznaje, że o podhalańską jagnięcinę jest bardzo ciężko. - Mam jagnięcinę, ale z Nowej Zelandii. I jest ona droga - wyjaśnia Lis. - Podhalańska jagnięcina jest praktycznie dla nas niedostępna, chociaż dużo lepsza. Naszą jagnięcinę chwali Andrzej Gąsienica Makowski, starosta tatrzański.

- Gdy byłem we Włoszech, poczęstowany zostałem pieczenią z ich jagniąt. Nawet nie ma co porównywać! Nasza jest soczysta, tamta wysuszona, z przerośniętych jagniąt - mówi starosta. - Mamy się czym pochwalić. Dyrektor Janczy uważa, że już niedługo to nie my się będziemy prosić Włochów o zakup jagniąt przed świętami. - Po tym skupie Włosi pójdą po rozum do głowy i zaczną poważnie z nami rozmawiać - przewiduje Janczy. - Teraz, jak widzą, że im mniej wysyłamy, to dzwonią i mówią, że wezmą każdą ilość.
Hodowcy owiec poszli po rozum do głowy. Jagnięcina staje się modna w naszych restauracjach. Te, by ja pozyskać, zaczynają lepiej płacić hodowcom. Nic więc dziwnego, że ci w tym roku wstrzymali się ze sprzedażą jagniąt do Włoch.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- Nie wiem, czy uda się skupić 15 tysięcy sztuk na eksport - mówi dyrektor Janczy. - Hodowcy w ogóle na bazę nie przywożą owiec. Jak dodaje, nie chcą sprzedawać jagniąt na włoskie stoły z kilku powodów. Przede wszystkim muszą zakupić dla jagnięcia na eksport dodatkowy kolczyk z czipem. A to kosztuje co najmniej 9 zł (gdy jagnię zostaje w Polsce, nie musi mieć kolczyka). Kolejnym argumentem, który przemawia za tym, aby jagniąt nie sprzedawać do Włoch, jest cena. W najwyższej kategorii cenowej, gdzie jagnię ma minimum 10 kg, Włosi za kilogram płacą 8 zł. W ubiegłym roku za kilogram tzw. tuszki hodowcy w Polsce chcieli od 15 do 20 zł.

Dyrektor Jan Janczy przewiduje, że w przyszłym roku na włoskie stoły z Podhala trafi jeszcze mniej jagniąt. - W związku z tym, że udało się załatwić dopłaty po około 30 euro do jednej sztuki owcy, która ukończyła 12 miesięcy życia, wreszcie rolnicy mogą zdecydować się na zatrzymanie części jagniąt, aby "odremontować" stado - twierdzi Janczy. - Dzięki dopłatom zamiast do Włoch jagnięta pozostały w stajni.

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!