Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Niemal 21 proc. zakładów przetwórstwa mięsnego fałszuje wędliny

W pierwszych trzech kwartałach 2009 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała 101 zakładów przetwórstwa mięsnego, czyli ok. 1/3 podmiotów tej branży na terenie kraju. Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku aż 31,5 proc. zakładów deklarujących zgodność produkcji z Polską Normą, oraz 9,7 proc. tych, deklarujących zgodność produkcji z Zakładowymi Normami.

Niemal 21 proc. zakładów przetwórstwa mięsnego fałszuje wędliny

Autor: WP, portalspozywczy.pl
Data: 12-11-2009, 11:38

Ispektorzy sprawdzali jakość kiełbas drobno rozdrobnionych, kiełbas homogenizowanych, kiełbas grillowych, kiełbas średnio rozdrobnionych, kiełbas grubo rozdrobnionych, wędlin podrobowych i wędzonki. W kotrolowanych wędlinach stwierdzono m.in. zaniżoną zawartość białka w stosunku do deklaracji producenta (nawet do 3,9 p.proc.), zawyżoną zawartość tłuszczu (do 5,5 p.proc.), wody (do 1,2 p.proc.) czy skrobi (do 2 p. proc.).

Według IJHARS konsumenci nabywający wędliny w różnych rejonach Polski nie mogą oczekiwać produktu tej samej jakości, mimo, że jest to produkt o tej samej nazwie handlowej - wynika z kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Inspektorzy JHARS sprawdzili wartość deklarowanych w Normach Zakładowych parametrów, w oparciu o które prowadzona jest produkcja. Jako punkt odniesienia przyjęto wartości określone w Polskiej Normie. Według Inspekcji producenci, którzy wytwarzają przetwory mięsne w oparciu o Normy Zakładowe zakładają większe użycie wody oraz skrobi przy mniejszym wykorzystaniu białka, niż w przypadku produkcji zgodnej z Polską Normą.

Z kontroli IJHARS wynika, że wykryte nieprawidłowości występowały trzy razy częściej wśród przedsiębiorców produkujących wyroby mięsne na zgodność z Polską Normą niż wśród producentów wykorzystujących Normy Zakładowe.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

IJHARS RSS ALERT    /    wędliny RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • AjjaAjja 2009-11-16 10:32:56
    Widziałam ostatnio w markecie tzw \"kabanosy podsuszane\" za 9 zł/kg, w składzie był m.in. mdom i kula chemii. Wyglądały jak cienkie parówki, ciemno wędzone. Za nazywanie tego szajsu kabanosami powinna być kara.
  • Griu 2009-11-17 14:53:44
    Przemysł mięsny, jak sama nazwa wskazuje, produkuje mięso z surowca bazowego, tj. mięsa właściwego, które stanowi nikły procent wyrobu finalnego oraz z zawartości tablicy Mendelejewa z ukierunkowaniem na pierwiastki ciężkie i ich związki . Żadna norma, polska czy zakładowa, nie zastąpi prawdziwego kunsztu rzeźniczego, który przechodził niegdyś z ojca na syna, a teraz zniszczyła go komuna i po niej- komercja . Daltego zawsze już będziemy jeść ostatnie świństwa, chyba że znajdziemy wuja na wsi, który ze świni zrobi prawdziwe kiełbaski.....dla ludzi.
  • wz 2009-11-18 16:18:53
    Niestety ustawa o jakosci handlowej art.rol.-spoż. przewiduje sprawdzanie jakosci artkułów spoż. na zgodność z deklaracją producenta.Producent moze zadeklarowac jakość jaka tylko chce. Takie prawo. a więc o co chodzi? O co chodzi tej inspekcji?

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.153.39.7
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!