- Sytuacja na rynku wołowiny lekko się poprawia. W większości państw członkowskich dzieje się to za sprawą powolnego startu sektora HoReCa. Jeśli sytuacja z COVID-19 zacznie się normować jest szansa na jeszcze większe ożywienie rynku – informuje Witold Choiński, Prezes Związku Polskie Mięso.

Jednak zdaniem Choińskiego, zarówno rolnicy, jak i przedsiębiorcy liczyli na lepsze wykorzystanie mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania, który ruszył 7 maja i trwał do dnia 12 czerwca 2020 r. Okazało się, że złożone wnioski o dopłaty do prywatnego przechowywania objęły zaledwie 1 520 ton wołowiny z całej puli i zostały złożone w 9 Państwach Członkowskich, w tym w Polsce na 432 tony. Dotyczyły głównie 90-dniowego okresu przechowywania.

Więcej na farmer.pl.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl