Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mięso

Niewielki spadek produkcji ryb i owoców morza

  • Autor: portalspozywczy.pl/IERiGŻ
  • Data: 15-04-2016, 13:30
Jak wynika z danych opublikowanych przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w styczniu bieżącego roku produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w zakładach zatrudniających ponad 49 osób wyniosła 33,5 tys. ton, co stanowi spadek o 1,1 proc. w stosunku analogicznego okresu w roku 2015.
Niewielki spadek produkcji ryb i owoców morza
Fot. Shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

IERiGŻ podaje, że kontynuowany był silny trend wzrostowy w produkcji świeżych lub chłodzonych filetów z ryb morskich, gdzie odnotowany 2,6-krotny wzrost produkcji do 4,3 tys. ton.

O 26,1 proc., to jest do 6,7 tys. ton, wzrosło przetwórstwo ryb wędzonych. Wśród nich o 5,8 proc. do 4 tys. ton zwiększyło się przetwórstwo łososia. W przypadku pozostałych ryb wędzonych odnotowano wzrost aż o 77,6 proc. do 2,7 tys. ton.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!