• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Niskie ceny skupu żywca wieprzowego

Na początku roku nastąpił znaczny spadek cen, związany z wykryciem ognisk wirusa ASF. W drugim kwartale ceny rosły i wszystko wskazywało na to, że sytuacja na rynku powoli się stabilizuje. Jednak od początku trzeciego kwartału ceny zaczęły znowu się obniżać. Było to o tyle nieoczekiwane, że w tym okresie powinniśmy obserwować ich wzrosty, powodowane czynnikami sezonowymi, np. większą konsumpcją w okresie letnim. W rezultacie przeciętne ceny tygodniowe we wrześniu i październiku utrzymywały się na poziomie o 15-20% niższym niż w analogicznych tygodniach poprzedniego roku.
  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 12-11-2014, 10:42

Jedną z przyczyn obecnej sytuacji są ograniczenia w eksporcie mięsa wieprzowego, związane z pojawieniem się wirusa ASF w Unii Europejskiej. Kraje Unii Celnej wprowadziły zakaz importu wieprzowiny z całej UE. Sytuację Polski dodatkowo skomplikowało embargo nałożone przez kraje azjatyckie, m.in.: Japonię, Chiny i Koreę Płd. W 2013 r. na wszystkie rynki, na których został wprowadzony zakaz importu kierowaliśmy 45% wolumenu całego eksportu nieprzetworzonego mięsa wieprzowego. Polskie firmy starały się kompensować ich utratę poprzez większą sprzedaż w ramach UE, jednak nie zdołano w ten sposób zagospodarować całych nadwyżek tego rodzaju mięsa. W rezultacie po ośmiu miesiącach br. eksport nieprzetworzonej wieprzowiny był mniejszy o 49 tys. t w porównaniu do roku poprzedniego. Dodatkowo w czerwcu, lipcu i sierpniu na wysokim poziomie utrzymywał się import mięsa. W każdym z tych miesięcy do kraju trafiło po ponad 50 tys. t nieprzetworzonego mięsa z innych państw UE. Łącznie w okresie I-VIII br. import nieprzetworzonego mięsa wyniósł 401 tys.t - o 7 tys. t. więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku.

Na niższy poziom cen miało również wpływ rosnące pogłowie trzody w kraju. Wg. danych GUS na początku czerwca br. wyniosło ono 11,7 mln szt. - o 5% więcej niż pod koniec lipca 2013 r. O 4% procent zwiększyła się liczebność prosiąt oraz warchlaków. Odnotowano też wysoki, 8-procentowy, wzrost liczby trzody na ubój. Zwiększyła się również liczba loch prośnych - o 3%. Wzrost pogłowia był w części spowodowany pogorszeniem bilansu handlowego żywca. W okresie od stycznia do sierpnia br. eksport wyniósł 6,7 tys. szt. i był mniejszy o 25% niż w analogicznym okresie 2013 r. Zwiększył się natomiast import - o 3%, do poziomu 155 tys. szt.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Rosnące pogłowie jest również stymulowane niskim poziomem cen mieszanek paszowych dla trzody. W opisywanym okresie średnia cena mieszanki grower/finisher była niższa o 13% niż rok wcześniej.

Wyższe pogłowie znalazło swoje odzwierciedlenie w większym skupie. Wg GUS, w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy br. do punktów skupu dostarczono 1,27 mln t żywca, tj. o 17% więcej w porównaniu z tym samym okresem 2013 r.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!