Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Niskie spożycie ryb to konsekwencja siły nabywczej społeczeństwa

Jerzy Safader, prezes Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb i właściciel słupskiej firmy Stanpol, podkreśla, że niskie spożycie ryb w Polsce w sposób bezpośredni wiążę się  z siłą nabywczą społeczeństwa. Tylko zwiększenie możliwości zakupowych konsumentów może przełożyć się na wzrost konsumpcji w naszym kraju.

Niskie spożycie ryb to konsekwencja siły nabywczej społeczeństwa
Zdaniem Jerzego Safadera, prezesa PSPR, niskie spożycie ryb w Polsce wiąże się z siłą nabywczą społeczeństwa. Fot. Shutterstock

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 29-09-2015, 15:55

- Siła nabywcza społeczeństwa musi wzrosnąć. Dawniej Amerykanina za godzinę pracy było stać na 15 razy więcej produktów żywnościowych. Niemiec mógł kupić 10 razy więcej od Polaka. Wartości te utrzymują się nadal na podobnych poziomach – tłumaczy Jerzy Safader.

W ostatnich latach wiele się w tym względzie zmieniło, jednak nadal decyzje zakupowe polskich konsumentów wynikają w znacznym stopniu z zasobności ich portfeli. Co jednak istotne, rośnie świadomość społeczeństwa odnośnie właściwości ryb.

- Klasa średnia ciągle się tworzy. Ludzie zarabiają coraz więcej. Znacząco wzrosła płaca minimalna. Średnie wynagrodzenie rośnie w granicach 7 – 10 proc. Szybko gonimy Unię Europejską. Automatycznie rośnie siła nabywcza społeczeństwa. Zwiększa się także świadomość dotycząca walorów prozdrowotnych ryb. Ludzie są coraz bardziej wybredni, w tym pozytywnym sensie – mówi prezes PSPR.

Jak dodaje konieczne jest wprowadzanie większej ilości innowacji, żeby maksymalizować wydajność pracy.

- Musi rosnąć także wydajność pracowników, dzięki czemu wzrosną także ich pensje. Przedsiębiorstwo także nie splajtuje, lecz będzie się rozwijało dalej – podkreśla.

Zmiany wymagają jednak czasu. Nie można ich wprowadzić z dnia na dzień. Zdaniem Safadera potrzeba kilkunastu, albo nawet kilkudziesięciu lat. Pomimo rosnącej świadomości społeczeństwa ryby ciągle przegrywają z tańszymi produktami.

- Świadomość konsumentów odnośnie walorów prozdrowotnych ryb już jest. Gdy jednak czteroosobowa rodzina ma zapłacić za kilogram fileta z dorsza 27-30 złotych lub za łososia 40 – 45 złotych, a kurczak kosztuje około 10 złotych, to jaki jest jego wybór ? Kiedyś ryby były towarem ludzi biednych, ale tylko osoby, które mieszkały nad morzem i rzekami stały miały do nich dostęp. Dzisiaj jest odwrotnie – zauważa Jerzy Safader.

Również gusta konsumentów znacznie się zmieniają. Ze względu na zmianę trybu życia na znaczeniu zyskują produkty, które nie wymagają dodatkowego przygotowania. Przetwórcy ryb starają się odpowiadać na tendencje rynkowe.

- Produkty rybne gotowe do spożycia zyskują na znaczeniu. Coraz więcej firm robi gotowe sałatki z rybą. Pojawiają się zarówno świeże, jak i mrożone produkty nie wymagające dodatkowego przetworzenia. Część z nich ma krótki termin przydatności do spożycia, inne długi. Wiele firm stawia na tego typu gotowe dania rybne. Wychodzi im to bardzo dobrze. Dania są smaczne i łatwe w przygotowaniu, dlatego cieszą się zainteresowaniem konsumentów.

Prezes Polskie Stowarzyszenia Przetwórców Ryb podkreśla, że od wejścia Polski do Unii Europejskiej cała branża przetwórcza przeszła dużą transformację związaną z wykorzystaniem środków pomocowych. Było to widoczne szczególnie w ostatnich latach.

- W perspektywie finansowej na lata 2007 – 13 polskie przetwórstwo ryb zainwestowało 1,2 mld zł. Jest to duża kwota biorąc pod uwagę, że obroty branży to około 8 mld, z czego eksport stanowi 60 proc. W tej kwocie 600 mln zł to fundusze samych przetwórców, a pozostałe 600 mln to pomoc unijna oraz budżetu państwa. Wszystko to zostało przeznaczone w nowoczesne maszyny i wdrożenie najnowszych technologii – komentuje Jerzy Safader, prezes Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb oraz właściciel firmy Stanpol.

 

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Jerzy Safader RSS ALERT    /    Stanpol RSS ALERT    /    Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb RSS ALERT    /    spożycie ryb RSS ALERT    /    przetwórstwo ryb RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • ggg 2015-10-01 10:01:39
    Taaa, a cena dorsza w granicach 5,80zł/kg , koszt wytworzenia fileta około 12-13zł ,tak więc pytam kto najwięcej zarabia???

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.230.154.129
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!