Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Norwedzy: Mniej niż 1 procent naszych ryb jest leczone antybiotykami

- Niestety, jesteśmy świadomi, że istnieje wiele mitów dotyczących stosowania antybiotyków w norweskim przemyśle akwakultury. Natomiast prawda jest taka, że od późnych lat 80. Liczba zabiegów z użyciem antybiotyków zmniejszyła się o 99 proc. - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Gitte Hannemann Mollan, dyrektor Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza na rynek polski i niemiecki.

Norwedzy: Mniej niż 1 procent naszych ryb jest leczone antybiotykami
Obecnie mniej niż 1 proc. wszystkich łososi norweskich jest leczonych antybiotykami - informuje Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza, fot. mat. pras.

Autor: Adam Tubilewicz/Portalspozywczy.pl
Data: 06-03-2020, 09:25

Gitte Hannemann Mollan wskazuje, że w Norwegii środki przeciwdrobnoustrojowe są stosowane wyłącznie w przypadku choroby.

- Ryby nie są sprzedawane, gdy w ich organizmie znajdują się reszki leków. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej profilaktyki, m.in. skutecznych szczepionek stosowanych na wczesnym etapie życia ryb, wykorzystywanie leków w hodowli znacznie zmalało. Obecnie mniej niż 1% wszystkich łososi norweskich jest leczonych antybiotykami i odbywa się to pod stałym i ścisłym nadzorem weterynaryjnym - dodaje.

Jak uzupełnia przedstawicielka Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza, spożywanie większej ilości owoców morza może odgrywać znaczącą rolę w przeciwdziałaniu negatywnym zmianom klimatycznym.

- Wynika to wprost z raportu, który został zaprezentowany podczas szczytu klimatycznego ONZ w 2019 roku. Głównym powodem jest mniejsza emisja śladu węglowego przez przemysł rybny niż np. w przypadku hodowli bydła. Co ważne, norweskie przedsiębiorstwa rybne od zawsze były w czołówce w produkcji zrównoważonego białka, co zostało potwierdzone w rankingu Coller FAIRR Protein Index 2019 - wskazuje.

Hannemann Mollan informuje, że polscy przetwórcy najchętniej importują z Norwegii łososia, a następnie śledzia, dorsza i pstrąga. Nasza rozmówczyni ocenia, że w przyszłości będzie rósł popyt na dorsza arktycznego Skrei.

- Jeśli chodzi o eksport dorsza arktycznego Skrei do Polski, z naszych danych wynika, że wzrósł on w ubiegłym roku w porównaniu do roku 2018. W 2019 roku wyeksportowano 165 ton, podczas gdy w roku poprzednim 140 ton. Przewidujemy,  że eksport zimowego dorsza arktycznego będzie wzrastał tym bardziej, że konsumenci zwracają uwagę na to w jaki sposób produkty rybne są hodowane
i pozyskiwane, a Skrei jest największym i najbardziej stabilnym zasobem dorsza na świecie - jego połowy należą do najbardziej zrównoważonych - podsumowuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Gitte Hannemann Mollan RSS ALERT    /    ryby RSS ALERT    /    ryby 2020 RSS ALERT    /    łosoś RSS ALERT    /    łososie RSS ALERT    /    dorsze RSS ALERT    /    łosoś norweski RSS ALERT    /    owoce morza RSS ALERT    /    Norwegia RSS ALERT    /    Norweska Rada Ryb i Owoców Morza RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.232.188.251
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!