Maszyny Uniwersalne Stephan UM z roku na rok powiększają portfolio obsługiwanych produktów, dzięki szerokim możliwościom technologicznym oraz wymiennym narzędziom. Oprócz wcześniej wspomnianego ubijania produktu, możliwe jest również: miksowanie, emulgacja, podgrzewanie, chłodzenie, odpowietrzanie, a nawet osiągnięcie temperatury 125°C. Pozwala to uzyskać ciągły proces w jednym urządzeniu bez pracochłonnych wędrówek między różnymi maszynami oraz związanych z tym przestojami. Dodatkowo każdy etap może być zapisany w recepturze urządzenia co umożliwia uzyskanie powtarzalności produkcji oraz stałej, wysokiej jakości produktu końcowego. Daje to również przewagę mniej doświadczonym operatorom, którzy korzystając z opracowanych procedur i receptur są w stanie osiągnąć odpowiednie walory smakowe i wizualne, bez nieudanych prób i testów.
Co warte odnotowania, urządzenia Stephan UM firmy ProXES są już obecne w branży piekarniczej i cukierniczej i mają zastosowanie w produkcji nadzień czekoladowych, orzechowych, marcepanu, sosów owocowych, herbatników i różnego rodzaju ciast (do pizzy, kruche, drożdżowe, parzone). Dzięki swoim funkcjom, urządzenia pozwalają na wyrabiania ciasta z zasadą intensywnej dyspersji, co przekłada się na kontrolę procesu ugniatania i możliwość uzyskania dobrej struktury produktu oraz odpowiedniej kruchości.
Maszyny Uniwersalne Stephan to nie jeden, czy dwa modele, lecz cała ich seria. Typoszereg zaczyna się od najmniejszego modelu UMX5, a kończy na wersji UM200 (od 2,5 do 170 litrów pojemności roboczej). Pozwala to firmom dobrać odpowiednią wielkość urządzenia do swoich potrzeb a także połączyć najmniejszy model do celów R&D z większym do produkcji przemysłowej.
Więcej informacji oraz materiałów prezentujących nowe rozwiązania można znaleźć na stronie firmy ProXES